5 motivatietips voor beginners

Woensdag, 1 november 2017
5 motivatietips voor beginners
Als je afgelopen zomer bent begonnen met hardlopen, kan het nu in het najaar lastiger worden om jezelf te motiveren. Het is sneller donker, het wordt kouder en het regent ook nog eens vaak als jij net naar buiten wil voor je hardlooprondje. Hoe kun je jezelf toch motiveren? We geven je 5 tips waarmee je het vol kunt houden.

Hardlopen is in het begin misschien zwaar, maar het is goed om te onthouden dat het steeds gemakkelijker gaat. Je lichaam raakt steeds beter gewend aan de inspanning. Als je een keer geen zin hebt dan kun je dus ook bedenken dat je er de volgende training weer beter van zal worden.

1. Denk aan de warme douche

Als je vaker hebt gelopen ken je het heerlijke gevoel van na een training ook steeds beter. Dat gevoel kun je ook prima gebruiken als motivatie aan het begin van een training. Heb je een keer geen zin? Denk dan aan dat voldane gevoel nadat je bezweet thuiskomt of onder de douche stapt. Of zorg dat je een gezonde beloning voor jezelf klaar hebt staan in de koelkast: een smoothie of een stuk fruit.

2. Vaste hardloopdag

Je kunt altijd wel een smoes bedenken om niet te gaan of om het uit te stellen naar morgen. Totdat het zondag is en je weer een week verder bent. Zorg dus dat je een vaste hardloopdag hebt dan kun je er niet meer omheen. Zet het ook gewoon in je agenda als dat helpt als reminder. Gaat het goed dan kun je twee hardloopdagen in plannen. Doe dat dan wel met in ieder geval 1 dag herstel ertussen, zodat je fris aan de volgende sessie begint.

3. Begin rustig

Bij hardlopen is het belangrijk dat je het goed opbouwt. Dat is ook belangrijk voor jouw motivatie, want als je het steeds niet vol kan houden dan wordt de volgende keer ook zwaarder om te starten. Begin dus niet gelijk met 5 kilometer, maar doe eerst eens 2 of 3 kilometer.

4. Nieuw rondje

Hardlopen moet vooral genieten zijn. Kijk dus ook gerust een beetje om je heen onderweg. Kies daarom ook een leuk rondje uit om te lopen door het bos of een park en niet door een grijs industrieterrein of woonwijk. Probeer ook eens een nieuw rondje, want dat kan ook net een beetje extra motivatie geven.

Kijk eens in de rubriek 'De mooiste hardloopplekken' voor meer inspiratie in onder andere Utrecht en Apeldoorn.

5. Samen lopen = leuker

De beste stok achter de deur is natuurlijk een hardloopmaatje. Als je hebt afgesproken om samen met een vriend of buurman te gaan hardlopen dan wil je de ander niet laten staan. Onderweg kun je elkaar ook motiveren om niet te stoppen. Als je in een grotere groep wil trainen kun je je ook aansluiten bij een club of hardloopgroep. Dan heb je ook een hardlooptrainer die je tips en adviezen geeft. Zoek een club bij jou in de buurt.

Beginner