Zo ga je om met een achillespeesblessure

Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 11 mei 2023
Zo ga je om met een achillespeesblessure
© BSR Agency

Heb je pijn aan je achillespees tijdens of na het hardlopen? Wees dan voorzichtig! Het kan duiden op een achillespeesontsteking of -overbelasting. Om chronische problemen te voorkomen, is het belangrijk dat je jouw klachten serieus neemt en tijdig ingrijpt. Met de tips van fysiotherapeut Luc Schout herken je een achillespeesblessure én leer je hoe je het beste met een gevoelige en geïrriteerde achillespees om kunt gaan.

Een achillespeesblessure is een typische overbelastingblessure: vaak het gevolg van een langere periode waarin je (te) veel traint. “Een achillespeesontsteking kan getriggerd worden door extreme veranderingen in je trainingsaanpak,” stelt Schout. “Als je bijvoorbeeld ineens veel meer kilometers gaat lopen, meer op hoge snelheid traint of op een andere ondergrond loopt dan je gewend bent, kan dat klachten veroorzaken.”

Achillespeesblessures zijn vaak hardnekkig. Dat komt gedeeltelijk doordat peesweefsel slechter doorbloedt is dan spierweefsel, waardoor herstel langer duurt. Een ander probleem is dat hardlopers vaak geneigd zijn (te) lang door te lopen met achillespeesklachten. “Een achillespeesblessure ontstaat meestal niet acuut, maar sluipt er langzaam in. Het is van belang dat je in een vroeg stadium aan de bel trekt, dan is de kans op herstel het grootst.”

Hoe herken je een achillespeesblessure?

Kenmerkend voor een achillespeesblessure is de ochtendstijfheid die je voelt zodra je uit bed stapt. “In het beginstadium voel je de stijfheid in je achillespees met name vlak nadat je opstaat uit bed of als je lange tijd gezeten hebt. Het is geen heftige pijn, meer een stijf gevoel dat wegtrekt naarmate je pees warmer wordt,” legt Schout uit. “Dat de klachten verminderen zodra je achillespees is opgewarmd, is een grote valkuil. Daardoor ben je geneigd meer te trainen dan verstandig is. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je blijft trainen, de stijfheid wordt erger en het duurt langer totdat je volledig hersteld bent.”

Het behandeltraject

In een vroeg stadium is een achillespeesblessure beter te behandelen. Daarvoor hoef je echt niet volledige rust te nemen, vertelt Schout. “Rust roest, dat geldt ook bij een achillespeesblessure. Het beste kun je de pees wel blijven prikkelen om de doorbloeding en het herstel te stimuleren, maar in mindere mate. Op die manier behoud je je belastbaarheid en kun je weer sneller opbouwen als de klachten verdwenen zijn.”

In hoeverre je door kunt trainen, hangt af van de ernst van jouw blessure. Een fysiotherapeut kan je begeleiden in jouw herstelproces. “Voor een goed herstel zal de trainingsbelasting moeten afnemen. Met ondersteunende oefeningen voor de kuiten en achillespezen kun je spieren versterken en de doorbloeding en het herstel stimuleren. Hoe het behandeltraject er exact uit ziet, hangt sterk af van het stadium waarin de achillespeesblessure is gevorderd. Het vinden van de juiste balans is belangrijk.”

Terugkerende problemen

Hoe langer je doorloopt met een achillespeesblessure, hoe groter de kans dat dit voor blijvende klachten zorgt. “Een ernstige achillespeesontsteking kan de kwaliteit van je peesweefsel zodanig aantasten, dat het niet meer tot de oorspronkelijke sterkte terugkeert. Daardoor kunnen achillespeesklachten eenvoudig terugkeren.”

Blessures Lichaam
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.