Hardlopen na een blessure

Rob Veer Zondag, 26 april 2020
Hardlopen na een blessure
Het is de nachtmerrie van elke hardloper: een blessure. Niets vervelender dan niet kunnen doen wat je zo graag doet. Het goede nieuws is dat bijna alle blessures tijdelijk zijn. Voor de meerderheid van de geblesseerden komt er dus een moment dat de klachten verdwenen zijn en je weer je hardloopschoenen onder kan binden. We snappen dat als je een tijdje stil hebt gestaan je niets liever wilt dan vol gas uit de startblokken vliegen, maar doe het juist rustig aan. Je wilt die blessure natuurlijk niet meer terug! Hoe je dat aan moet pakken? Hardlooptrainer Rob Veer geeft je drie tips voor het starten met trainen na een blessure.

Ga op zoek naar de oorzaak

Waarom was je geblesseerd? Het is natuurlijk superfijn dat je hersteld bent, maar als je de oorzaak niet achterhaald en wegneemt, dan is de kans groot dat je binnenkort weer geblesseerd op de bank zit. Maak je misschien fouten in je training of je looptechniek? Of ligt het toch aan die ene hardloopschoenen?

Blijf alert op pijntjes

Je mag weer beginnen met hardlopen, maar dat betekent niet dat de plek van je blessure niet nog een gevoelig gebied is. De structuur (spier, pees, bot) die geblesseerd is geweest blijft kwetsbaarder dan gemiddeld. Blijf daarom extra alert op pijntjes in die regio en doe specifieke oefeningen om die kwetsbare plek sterker te maken.

Starten met trainen doe je zo

Hoe je de training het beste kan oppakken, hangt samen met de tijd dat je uit de running was, de aard van de blessure en je getraindheid. Des te langer je eruit lag, des te meer moeite het gaat kosten om de zaak weer goed op gang te trekken. De kans is groot dat je zwaarder bent geworden en het niveau van kracht en uithoudingsvermogen is gezakt. Je zult dan minder snel herstellen van een training en je loopefficiëntie is gezakt. Door al deze factoren kost het trainen meer moeite dan voor de blessure en is het zeker iets om met zorg aan te pakken.

Houd voor het trainen de volgende vuistregel aan: voor elke week dat je niet kon trainen, trek je twee weken uit om terug op het oude trainingsniveau te komen. Als je eerst nog niet veel mag hardlopen, kun je alternatieve trainingsvormen inzetten waarmee je de juist herstelde plek ontziet. Denk daarbij aan fietsen, zwemmen, wandelen, cardiotraining.

Loop in ieder geval niet te hard van stapel en houd de doelen waarvoor je aan het trainen was, goed tegen het licht. Wees realistisch. Misschien is het beter om een geplande wedstrijd te schrappen. Overleg met je trainer op welke manier je de trainingen invulling gaat geven en welke doelen haalbaar zijn.

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.