Waarom is sporten in de buitenlucht goed?

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 9 november 2023
Waarom is sporten in de buitenlucht goed?

Buiten sporten is goed voor lichaam en geest, en buiten hardlopen dus ook. Dat wéét jij heus wel. Maar wanneer de dagen koud, nat en donker zijn, is het soms goed jezelf even te herinneren. Daarom 20 redenen waarom buiten sporten en buiten hardlopen zó goed voor je is. Welke heb jij of jouw hardloopmaatje nodig om deze herfst van de warme bank af te komen?

1 Gaan wanneer je maar wil

Tussen je (werk)afspraken door. Maandagmorgen heel vroeg als week kick-off. Of zaterdagavond in plaats van een feestje. Buiten hardlopen kan altijd. Zorg wel dat je veilig in het donker loopt.

2 Tijdsefficiënt

Buiten is altijd dichtbij. Je kunt gelijk beginnen met wandelen, hardlopen of fietsen. Zodra je de deur uitstapt ben je in een hele grote onoverdekte sportschool. Op deze manier kost sporten dus minder tijd.

3 Gratis

Voor niets gaat de zon op: in de buitenlucht sporten is kosteloos. En je kunt gebruik maken van de elementen of voorwerpen die je onderweg in de natuur tegenkomt zoals een liggende boomstam, een sloot, een muur of een bankje of flinke (tegen)wind. Of ga naar een outdoor fitness, je kent ze wel: zo’n beweegpark.

4 In de natuur

Wie wordt er nou niet blij van buiten in de natuur zijn? De wind in je haren, een mooi (stads)park, ruisende bomen, zingende vogels. Buiten zijn werkt rustgevend en geeft je een gelukkiger gevoel.

5 Minder stress

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat buiten sporten gevoelens van depressiviteit en stress vermindert. Als je buiten bent verbetert je stemming en ben je meer ontspannen.

6 Het verlaagt de bloeddruk en hartslag

Onderzoeken hebben aangetoond dat fysieke activiteit in de buitenlucht de bloeddruk en hartslag van een persoon verlaagt.

7 Hard trainen voelt minder zwaar

Doordat je stresslevel en bloeddruk dalen, voelt buiten trainen minder vermoeiend dan dezelfde oefening binnen. Je gaat dus eerder tot het uiterste. Daarbij word je buiten meer afgeleid waardoor je training voorbij is voor je het weet.

8 Zonlicht

Buitenlucht en daglicht zorgen voor meer energie voor lichaam en geest. Naast vitamine D bevordert zonneschijn ook de energieproductie in je spieren.

9 Beter slapen

Bewegen in de buitenlucht én het buitenlicht (ook als het regent!) helpen je om in slaap te vallen en verbeteren de kwaliteit van je slaap. Onder andere doordat je lichaam ’s avonds meer melatonine (slaaphormoon) aanmaakt.

10 Meer spieren trainen

Buiten is geen stap hetzelfde. De ondergrond wisselt of je wijkt uit of stopt voor een obstakel, tegenligger, hekje of stoplicht. Hierdoor zet je je voeten steeds iets anders neer, waardoor je jezelf constant corrigeert en veel meer spieren aanspreekt dan binnen.

11 Bespaar de natuur

Een park, openbare atletiekbaan, heuvel of trap is vaak dichterbij dan je denkt. Dit bespaart wellicht al grondstoffen, van de productie van een sportschool maar ook als je niet met de auto hoeft te komen. Een leuk weetje: bij het ontwerpen, produceren etc. van veel outdoor trainingstoestellen is de belasting van het milieu beperkt.

12 Lichaamsgewichttraining: effectief

Doorbreek de routine en doe je (kracht)training eens buiten met je eigen gewicht. Een lichaamsgewicht training is supereffectief: naast kracht verbetert je coördinatie, balans en mobiliteit.

13 Varieer in omgeving

Stads-beweegparken, sportvelden, trappen en jogging-krachtpaden: buiten vind je een scala aan nieuwe trainingsplekken. En geniet tegelijk van alle voordelen van een outdoor workout.

14 Samen trainen

Trainen in de buitenlucht geeft je een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen. Of vraag een vriend of kennis mee naar een gratis buitensportplek.

15 Beter humeur
Door sporten en zeker door hardlopen maakt je lichaam al gelukstofjes aan. Sport je buiten dan werkt het als een katalysator: buiten zijn maakt je vreugdevol en verbetert op slag je humeur.

16 Minder griepjes en bacteriën

De herfst en winter zijn de seizoenen van griepjes en snotneuzen. En niet iedereen maakt een trainingsapparaat schoon na een zweetsessie. Je raadt het al: buiten trainen is zoveel frisser.

17 Helderder denken
Onderzoek toont aan dat sporten in de buitenlucht het concentratievermogen verbetert en voor een heldere mindset zorgt. Dit komt onder andere door de verbondenheid met de natuur.

18 Je wordt een bikkel
Een avondje bingewatchen op de bank is natuurlijk makkelijker dan een training in de miezerregen bij windkracht 7. Toch went het echt wel als je vaker het slechte weer trotseert. En het voldane gevoel na afloop op de bank is fantastisch.

19 Meer calorieën verbranden
In de kou verbrand je meer calorieën dan wanneer je binnen traint. En als het regent, levert dat je ook nog eens meer zuurstof op.

20 Motivatie boost

In de natuur, de duinen of het bos zie je altijd wel iets nieuws. Maar ook een rondje door je eigen wijk, het centrum of park om de hoek is vele malen verrassender dan de loopband. Buiten is nooit hetzelfde.

Motivatie
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.