Welk type loper ben jij?

In samenwerking met VeiligheidNL
Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 12 mei 2025
Welk type loper ben jij?
© Barbara Kerkhof

Of je nu loopt om je conditie te verbeteren, je hoofd leeg te maken of gewoon een frisse neus te halen – het is belangrijk om je hardlooptraining af te stemmen op het type loper dat je bent. Zo haal je meer plezier én resultaat uit elke run, terwijl je blessures voorkomt en duurzaam blijft genieten van het hardlopen.

Er zijn vier typen lopers te onderscheiden

  • De sociale loper: jij loopt om gezellig samen actief te zijn
  • De vitale loper: je traint om fit te zijn
  • De mentale loper: jij loopt om je gedachten op orde te krijgen
  • De doelgerichte loper: jij traint voor een afstand of event

De sociale loper - jij loopt om gezellig samen actief te zijn:

Jij loopt het liefst gezellig samen met vrienden. Soms wat vaker, soms wat minder vaak. Afspreken met andere hardlopers is voor jou een goede stok achter de deur. Zo wordt hardlopen een sociale bezigheid, niet alleen een activiteit om je conditie te verbeteren. Als je vaak met anderen loopt, is het extra belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam blijft luisteren. Houd in de gaten of je een prettig tempo loopt en wees alert op pijnsignalen, ook als je aan het kletsen bent. Elkaar uitdagen mag, maar maak het niet te gek! 

De vitale loper - jij traint om fit te zijn:

Loop jij vooral om fit of slank te worden of blijven? Het is prima om voor de resultaten naar ‘de buitenkant’ van je lichaam te kijken, zolang je ook naar ‘de binnenkant’ luistert. Wat vertelt je lichaam je als je je inspant, hoe voelt het? Vergeet ook niet te genieten van het hardlopen. Als je teveel gericht bent op het resultaat, vergeet je soms hoe fijn hardlopen kan zijn. Zorg dat je plezier behoudt in het hardlopen, dat draagt bij aan lange termijn succes.

De mentale loper - jij loopt om je gedachten op orde te krijgen:

Jij loopt vooral om je even bezig te houden met iets anders dan de dagelijkse strubbelingen in je werk- en je privéleven, en om je gedachten te ordenen. Tijdens het hardlopen kun je jouw hoofd leegmaken om daarna met frisse energie thuis te komen. Maar mentale stress heeft ook impact op je lichaam. Als je weer met een druk hoofd wilt gaan hardlopen, is het goed om even af te wegen of je ook voldoende tijd hebt ingebouwd voor rust en herstel.

De doelgerichte loper - jij traint voor een afstand of event:

Jij rent met een duidelijk doel: om een bepaalde afstand in een bepaalde tijd te lopen. Jezelf verbeteren motiveert je, dus zorgt dat je jouw progressie bijhoudt. Een hardloopevenement in het vooruitzicht kan een goede motivatie zijn, want dit geeft je een concreet doel om naartoe te werken. Jouw valkuil is dat je te graag en te snel vooruit wil. Zorg voor een gebalanceerd trainingsschema, met een goede trainingsopbouw en voldoende rust. Neem pijntjes serieus en doe een stapje terug als het nodig is.

Herken jij jezelf in één van deze typen – of misschien wel in meerdere? Hoe beter je weet waarom je loopt, hoe beter het is voor je lichaam en om plezier te houden in je training.

Logo VeiligheidNL
In samenwerking met

VeiligheidNL

VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie. Zij zetten zich o.a. in om blessures te voorkomen door verantwoord sporten te stimuleren. Zij doen onderzoek naar het ontstaan van blessures en vertalen dit naar praktische adviezen en tools, zoals de Runfitcheck en het Versterk je enkel oefenprogramma.