Tip: zorg goed voor je teennagels

Dinsdag, 13 juni 2017
Tip: zorg goed voor je teennagels
Bij het hardlopen vraag je nogal wat van je voeten. Ze moeten jouw lichaamsgewicht dragen en ook steeds weer afzetten voor een nieuwe stap. Een klein probleem aan je voeten kan daarom bij het hardlopen al snel grote gevolgen hebben. Zorg daarom ook goed voor je teennagels, want een ingegroeide teennagel of scherpe randjes kunnen snel irriteren.

Bij het hardlopen kunnen allerlei problemen aan de voet ontstaan. Je denkt dan misschien nog niet direct aan je teennagels, maar daar kunnen door het hardlopen ook vervelende kwaaltjes aan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe teennagel, die we hier al eens hebben besproken.

Voldoende teenruimte

Andere problemen aan de teennagels zijn een ingegroeide teennagel of een loslatende nagel. Wrijving of druk in je schoenen of sokken kunnen hiervan de oorzaak zijn. Je kunt dit voorkomen door voor voldoende teenruimte te zorgen in je schoenen. Zeker bij wedstrijdschoenen is dit een gevaar, deze schoenen zijn vaak krapper aan de voorkant. Hou daar rekening mee als je die koopt.

Scherpe randjes

Wat ook vervelend kan zijn: te scherpe hoekjes aan je teennagels. Als je tenen tijdens een lange duurloop of wedstrijd dan naar elkaar toe kruipen, maken die hoekjes kleine sneetjes aan de binnenkant van je teen. Het resultaat daarvan is dat als je je schoenen na de wedstrijd uit doet dat je een bloedbad in je sok ziet.

Een bebloede sok door een scherpe teennagel. Foto: RunningRonald.nl

Knippen

Je kunt dit voorkomen door je teennagels regelmatig bij te knippen. Hou ze kort en recht en vijl ze eventueel nog een beetje bij. Goede hardloopsokken kunnen ook veel leed aan je tenen voorkomen. Randjes, naadjes en schuiven zijn funest voor je voeten.

Bronnen: Gezondheidsnet en RunningRonald.nl

Foto: Shutterstock