Vetertechnieken om voetproblemen te verhelpen

Donderdag, 16 december 2021
Vetertechnieken om voetproblemen te verhelpen

Je bent lekker aan het hardlopen, maar toch zit er iets niet helemaal goed. Je tenen hebben niet genoeg ruimte in je schoenen, de hiel glijdt tijdens het lopen een stukje omhoog of je middenvoet glijdt heen en weer in je schoen. Door je veters op een andere manier te strikken kun je dit soms eenvoudig oplossen.

Probleem 1: pijn op je wreef

Begin met het kruisend rijgen van je veters zoals dat gebruikelijk is. In het midden ga je over op het enkel rijgen van je veters, om daarna weer over te stappen op kruisend rijgen, zodra je het punt waar het pijn doet bent gepasseerd. Er staat nu minder druk op je wreef.

Probleem 2: je hak uit de schoen

Rijg de veters op dezelfde manier als normaal, tot je bij het een na laatste vetergaatje bent. Veter dan rechtdoor in plaats van schuin naar het laatste gat. Rijg je beide veters nu door het lusje dat aan de andere kant is ontstaan. Je geeft hiermee je enkel meer ondersteuning, terwijl de hele schoen niet te strak gaat zitten.

Probleem 3: schuivende middenvoeten

Rijg je veters tot aan het midden van de voet kruislings. Rijg je veters daar door het vetergat en dan terug er nogmaals doorheen waardoor er lussen ontstaan. Rijg beide veters door de lus aan de andere kant. Dankzij deze dubbele lussen wordt je voet beter ondersteund. Ga hierna weer verder met het kruisend rijgen van je veters tot het eind.

Probleem 4: zere voorvoeten

Heb je pijn aan de zijkanten van je voorvoeten? Geef dan je voorvoet meer ruimte en minder druk door je veters in het begin enkel door de zijkanten van je schoen te rijgen, dus niet kruisend. Vanaf het midden van de schoen kun je weer overgaan op het kruisen van de veters.

Probleem 5: knellende tenen

Als je tenen tijdens het hardlopen te weinig ruimte hebben is dat niet goed, zeker niet als ze zwart worden. Rijg de veter die begint bij je grote teen diagonaal tot aan de bovenkant van je schoen. Zo wordt de neus van je schoen een beetje opgeheven, waardoor er minder druk op je tenen komt. De andere veter rijg je afwisselend diagonaal en recht, waarbij je zowel links als rechts alle gaatjes meepakt.

Neem voetpijn serieus

Tot slot: niet elk pijntje kun je verhelpen met een simpele vetertechniek. Heb je regelmatig pijn aan je voeten tijdens het hardlopen, laat dan eens nakijken of je wel de goede schoenen draagt voor jouw voeten.

Hardloopschoenen