Raak je eerder geblesseerd in de winter?

In samenwerking met VeiligheidNL
Lysanne
Lysanne Wilkens Dinsdag, 19 december 2023
Raak je eerder geblesseerd in de winter?

Hardlopen in de koude omstandigheden kost doorgaans meer moeite. Raak je eerder geblesseerd in de winter? Sportarts Bernard te Boekhorst legt uit wat het effect is van kou op je lichaam.

Zodra de temperatuur daalt, kost hardlopen je lichaam meer moeite. Je spieren voelen stijver en de souplesse is soms ver te zoeken. Dat komt omdat de kou verschillende processen in je lichaam die een rol spelen in je motoriek en coördinatie negatief beïnvloedt. En dat verhoogt het risico op blessures.

Spieren en kou

De omgevingstemperatuur speelt een grote rol tijdens het hardlopen. “Je lichaam functioneert optimaal bij een lichaamstemperatuur van 37 graden,” vertelt sportarts Bernard te Boekhorst. “Is het buiten koud, dan kost het je lichaam meer energie om warmte vast te houden. De belangrijkste organen in het lichaam krijgen bovendien voorrang. Daardoor is er minder bloed beschikbaar voor je spieren en is de spierfunctie niet optimaal.”

De verminderde doorbloeding in je spieren heeft effect op het proces van een spiersamentrekking. “Het samentrekkingspatroon in de spier verloopt minder regelmatig,” vertelt te Boekhorst. “Bovendien gaat je lichaam rillen door de kou, wat ongewilde spiersamentrekkingen veroorzaakt. Je coördinatie tijdens het hardlopen kan daardoor verder verstoord worden.”

Zintuigen

Niet alleen je spieren hebben meer moeite om te functioneren in de kou. Ook je zintuigen blijken minder zorgvuldig. “Uit onderzoek blijkt dat je zintuigen een fractie trager reageren op prikkels uit de omgeving,” vertelt Te Boekhorst. “Daardoor merk je obstakels, zoals een stoeprand of uitstekende boomwortel, later op. Dat vergroot de kans op verstappen in koude weersomstandigheden.”

Zo blijf je warm

De verminderde doorbloeding naar je spieren, het rillen van je lichaam en het minder vloeiende verloop van spiersamentrekkingen, maken de kans groter dat pijntjes eerder optreden in koude omstandigheden. “Met voldoende warme kleding en een goede warming-up kun je jouw blessurerisico beperken,” adviseert Te Boekhorst. “Hoe lager je vetpercentage, hoe belangrijker deze voorzorgsmaatregelen zijn. Afgetrainde hardlopers hebben namelijk meer last van de kou dan hardlopers met een maatje meer, omdat vet een natuurlijke isolatielaag vormt die je lichaam en spieren helpt om warm te blijven.”

Om je lichaam een handje te helpen, kun je binnenshuis alvast enkele warming-up oefeningen doen. Te Boekhorst: “Zodra de doorbloeding van je spieren op gang is, kun je vertrekken voor je hardlooptraining. En als je eenmaal op temperatuur bent, blijf je makkelijker warm.”

Verantwoord Hardlopen Lichaam Herstel Blessures
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo VeiligheidNL
In samenwerking met

VeiligheidNL

VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie. Zij zetten zich o.a. in om blessures te voorkomen door verantwoord sporten te stimuleren. Zij doen onderzoek naar het ontstaan van blessures en vertalen dit naar praktische adviezen en tools, zoals de Runfitcheck en het Versterk je enkel oefenprogramma.