Blessurepreventie met advies op maat

Donderdag, 27 oktober 2016
Blessurepreventie met advies op maat
Het beoefenen van een sport en de kans op het oplopen van een sportblessure zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel sporters zich bewust zijn van deze relatie, is blessurepreventie geen vanzelfsprekendheid. De redenen hiervoor lopen uiteen van ‘geen zin hebben om maatregelen te nemen’ tot ‘niet weten welke maatregelen genomen kunnen worden’ en de overtuiging dat ‘blessures nu eenmaal ontstaan, je kunt er niks tegen doen’.

Op het vlak van blessurerisico bestaan grote onderlinge verschillen tussen sporters. De kans om geblesseerd te raken is anders voor een ervaren sporter dan voor iemand die net zijn eerste rondje heeft hardgelopen. Een algemeen blessurepreventief advies voor elke sporter is daarom veel minder effectief dan een op maat gemaakt advies voor een specifieke groep sporters, toegespitst op hun risicoprofiel en de daaruit voortvloeiende noodzakelijke actie. Volgens trainers, sportartsen en fysiotherapeuten wordt de kans op een hardloopblessure voornamelijk bepaald door de mate waarin iemands lichaam fysiek belastbaar is, en de mate waarin een hardloper specifieke doelen nastreeft, zoals een marathon lopen, of een streeftijd voor een bepaalde afstand.

Advies-op-maattool

Om die reden ontwikkelt VeiligheidNL met behulp van subsidie van ZonMw en in samenwerking met de Atletiekunie, Nederlandse Ski Vereniging, De Keuzearchitecten, NOC*NSF en de Weekbladpers een ‘advies-op-maattool’, waarin sporters blessurepreventieve adviezen kunnen krijgen die zijn toegesneden op hun persoonlijke situatie.

Tooltesters

De tool bevindt zich momenteel nog in de testfase, en dus zijn er testers nodig! De onderzoekers zijn op zoek naar hardlopers die minder dan een jaar hardloopervaring hebben, of die zichzelf karakteriseren als beginner, een beetje ervaren of redelijk ervaren. Alle deelnemers vullen in de eerste week van 2017 een vragenlijst (nulmetingformulier) in. De interventiegroep krijgt vervolgens twee weken later de advies-op-maattool toegestuurd, de controlegroep krijgt een mail met algemene informatie over hardlopen. Over de daaropvolgende maanden wordt alle deelnemers nog driemaal gevraagd een vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijsten kost ongeveer 10 minuten per keer.

Aanmelden

Laat je naam en e-mailadres achter in het formulier dan nemen wij weer contact met je op. Deelnemers maken kans op een hardloopoutfit van ASICS ter waarde van 200 euro, een van de drie jaarabonnementen op Runner’s World magazine, een van de tien gidsen 1001 Hardlooptips of een van de vijf hardloopshirts van hardlopen.nl.

Bron: VeiligheidNL

Foto: Shutterstock

Veiligheid