Wat is de belangrijkste brandstof voor een hardloper?
Brenda Frunt, sportdiëtist en voedingsexpert hardlopen.nl: 'Op deze vraag is niet eenduidig antwoord te geven. Dit ligt namelijk aan de duur en snelheid van je ronde. Tijdens het hardlopen maken we gebruik van twee soorten brandstoffen: koolhydraten en vetten. Eiwitten zijn bouwstoffen, en voornamelijk handig voor herstel na je training.'
Bij snellere trainingen waarbij je hartslag hoog is, gebruik je de koolhydraatverbranding. Koolhydraten leveren snelle energie, maar deze voorraad is niet onuitputtelijk. Zodra je door de koolhydraatvoorraad heen bent, kom je ‘de man met de hamer’ tegen; het gevoel dat je niet meer vooruitkomt. Wanneer je op een lage hartslag loopt, zijn vetten de belangrijkste brandstof. In theorie zou je dat uren vol kunnen houden met de vetten die je in je lijf hebt opgeslagen, ook al heb je een laag vetpercentage. Denk bijvoorbeeld aan een rustige duurloop op praattempo. Ook een marathon loop je het best op vetverbranding.
Niet iedereen kan nog even goed vetten verbranden. Dit komt omdat we gewend zijn aan het eten van (te) veel koolhydraten. Je lichaam kiest deze gemakkelijke bron altijd boven de wat moeilijkere vetverbranding. Als we hieraan toegeven en altijd koolhydraten blijven aanvoeren in de vorm van gelletjes, energiedranken, repen en andere koolhydraatrijke tussendoortjes zal ons lichaam niet makkelijk overschakelen op vetverbranding. Door vaker op nuchtere maag te trainen, zal je lichaam steeds makkelijker en sneller de switch kunnen maken van koolhydraat- naar vetverbranding.