Expertvraag: wat doe je tegen een blauwe teennagel?

Mirjam Steunebrink Woensdag, 31 mei 2017
Expertvraag: wat doe je tegen een blauwe teennagel?
Gevoelige tenen kunnen erg vervelend zijn bij het hardlopen. Als je regelmatig last hebt van je teen kan de nagel op den duur blauw worden. Hoe kun je dit voorkomen? Hardlopen.nl-expert Mirjam Steunebrink geeft antwoord.

Een blauwe teennagel ontstaat doordat een grote teen tegen de neus van de schoen drukt bij een te krappe schoen. Bij een te ruime schoen stoot je teen er steeds tegenaan. Het vinden van een goed paar schoenen kan lastig zijn. Bij sommige mensen is de ene grote teen namelijk net iets langer dan de andere.

Bloed tussen de nagel

Het gaat vaak mis bij de tweede teen direct naast de grote teen. Het gevolg van de ongewenste belasting is een beschadiging van de nagelplaat en het nagelbed. Daartussen verzamelt zich bloed, de druk loopt op en dat kan in dat bijzonder zenuwrijke gebied gemeen zeer doen. De pijn kan zo erg zijn dat je de teen er af zou willen hakken.

Wat kun je doen?

Verhit een stevige naald in een niet roetende vlam. Boor die met een draaibeweging voorzichtig door de nagel, tot het opgehoopte bloed eruit kan. Op dat moment ben je bevrijd. Neem daarna een voetbadje.

Juiste schoenmaat

Het is dus belangrijk de juiste schoenmaat je kiezen, niet te groot en niet te krap, ook de breedte is van belang. Daarnaast is het zaak te zorgen dat je niet in de schoen schuift, door bijvoorbeeld een gladde binnenzool. Goede zweet absorberende en ademende sokken zijn daarbij enorm van belang. Sommige mensen gebruiken graag Injnji sokken, deze teensokken zorgen voor minder wrijving. In het begin is dat wel even wennen maar voor veel mensen daarna een uitkomst.

Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

Mirjam Steunebrink is sportarts bij Martini Sportmedisch Centrum in Groningen en Sportgeneeskunde Friesland en begeleidend arts tijdens juniorenkampioenschappen van de Atletiekunie. Mirjam is zelf een fervent hardloopster.