3 tips om blauwe teennagels te voorkomen

Donderdag, 6 januari 2022
3 tips om blauwe teennagels te voorkomen

Blauwe teennagels zijn een onschuldige blessure voor hardlopers, maar vervelend is het wel. Soms kun je zelfs een bonkend gevoel krijgen in je tenen. Hoe kom je eigenlijk aan blauwe teennagels, en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Een blauwe teennagel is een verschijnsel waar je vooral als loper van lange afstanden mee te maken kunt krijgen. Hij ontstaat omdat er te veel druk staat op het nagelbed. Onder je nagel ontstaat dan een bloeding, vervolgens sterft je nagel af en groeit er daaronder langzaam een nieuwe nagel. Dit hele proces kan bij je grote teen zelfs wel een jaar duren.

Gelukkig zijn er drie dingen die je kunt doen om een blauwe nagel voor te zijn, afhankelijk van wat de oorzaak is:

1. Te krappe hardloopschoenen

Deze oorzaak komt het meest voor. Tijdens het hardlopen zet je voet meestal een beetje uit. Als er dan voorin je schoen niet genoeg ruimte is, dan stoten je tenen tegen de voorkant, waardoor ze uiteindelijk gaan bloeden. Dit is één van de redenen waarom het zo belangrijk is om je deskundig te laten adviseren als je hardloopschoenen gaat kopen.

2. Veters niet goed gestrikt

Als je je veters niet strak genoeg hebt gestrikt voordat je ging trainen, gaan je voeten schuiven in je schoenen. Je teennagels drukken dan telkens tegen de voorkant van je schoen. Lees voor tips over goede veterstriktechnieken het artikel Veters strikken voor hardlopers.

3. Knip je nagels

Het kan ook zijn dat je tenen een beetje krom staan en dat er daardoor meer druk op je nagel komt te staan als je tijdens het hardlopen je voet afwikkelt. Dit is heel makkelijk op te lossen: knip je teennagels regelmatig om ze kort te houden.

Blessures Hardloopschoenen