Gear

Veel hardlopers zijn op de avonden aangewezen om hun trainingen te doen. Grote kans dat het dan donker is. Zeker als je op wegen of fietspaden loopt met veel ander verkeer is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent. We geven je daarom een aantal tips om je uitrusting aan te passen op avondtrainingen.

Door je kledingkeuze kun je ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent. Het maakt verschil of je helemaal in het zwart gekleed gaat of dat je kiest voor kleding met een fel kleurtje.

Reflectiekleding

Veel kledingmerken hebben hier meestal een speciale lijn voor die ze aanduiden met 'HiVis' (voor High Visibility). In veel kleding zitten ook al reflectiestrepen verstopt op slimme plekken.

Hesjes

Je kunt ook over je kleding een reflecterend hesje dragen. Vroeger waren dat van die enorme hesjes voor wegwerkers, maar tegenwoordig hoef je niet meer zo voor schut te lopen. Voor hardlopers worden die hesjes nu zo ontworpen dat je ze niet voelt zitten. Het hesje bestaat vaak uit een paar strookjes reflectiemateriaal.

Lampjes

Soms hebben die hesjes ook nog een paar rode kleine led-lampjes die je kunt laten knipperen. Dat soort lampjes kun je ook als armband om doen. Nog meer licht geven armbanden die uit een brede led-strip bestaan die helemaal verlichten. Dat soort led-verlichting kun je ook aan je schoen vast maken met speciale schoenclips.

Nooit te veel

Je kunt bovenstaande kleding en accessoires natuurlijk ook combineren. Dat is zelfs ook verstandig: liever te veel reflecterende kleding dan te weinig. 

Foto: Asics