Lopen in het donker: zien en gezien worden!

Lysanne
Lysanne Wilkens Vrijdag, 11 december 2020
Lopen in het donker: zien en gezien worden!

De doorgewinterde hardloper stopt niet nu de dagen korter worden. Hardlopen in het donker is haast onvermijdelijk, zeker wanneer je aan het eind van je werkdag nog op pad gaat. Zichtbaarheid tijdens de training is dan wel essentieel. Met de juiste uitrusting kun je veilig op weg om je trainingsrondjes af te leggen.

Reflecterende hardloopkleding

Wat kleding betreft, geldt in het donker maar één regel: hoe opvallender, hoe beter! Reflecterende kleding is eigenlijk onmisbaar als je in het donker gaat lopen. Je bent immers het veiligst als andere weggebruikers je van verre kunnen zien. Kies dus voor schoenen met reflecterende elementen en trek ook kleding aan met reflecterende delen. Fluorescerend doet het ook goed.

Hardloophesjes

Natuurlijk zijn er ook de welbekende hesjes, misschien wel de makkelijkste en veiligste oplossing. Je draagt hem over je hardloopkleding heen en bent door de opvallende kleur en reflecterende delen goed zichtbaar. Veel modellen zijn ook uitgerust met lampjes, waardoor je nog beter opvalt. De lampjes werken meestal op basis van oplaadbare batterijen, waardoor je de hele winter vooruit kunt. De hardloophesjes zijn tegenwoordig veel stijlvoller en sterker dan jaren geleden en het minimalistische design zorgt bovendien voor een comfortabele pasvorm. Kies voor een aansluitend model, waardoor je niet in je bewegingsvrijheid wordt beperkt.

Meer is beter

Je zichtbaarheid kun je ook eenvoudig vergroten door je outfit aan te vullen met reflecterende accessoires en lampjes. Denk bijvoorbeeld aan LED armbanden die je om je armen kunt dragen of losse clips waar lampjes in zijn verwerkt om aan je kleding of schoenen te bevestigen.

Vergroot je zicht

Je moet als hardloper goed zichtbaar zijn, maar zelf voldoende zien op donkere paden is ook nooit weg. Een waterdichte hoofdlamp kan uitkomst bieden. Je hebt je handen vrij, bent nóg beter zichtbaar en je ziet goed waar je loopt.

Meer tips

Ten slotte: denk goed na over je route. Lopen in druk verkeer is lang niet altijd prettig, maar kies ook niet voor de donkerste bospaden. Een losliggende tak of een kuil is snel over het hoofd gezien. Neem de goed verlichte paden, bij voorkeur met een brede berm. Verder is het slim een route te kiezen die je enigszins kent, waardoor de kans op verrassingen minder groot is.

Kijk in de ASICS webshop voor reflecterende kleding

Veiligheid Kleding
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.