Lopen in het donker: zien en gezien worden!

Maandag, 17 oktober 2016
Lopen in het donker: zien en gezien worden!
De doorgewinterde hardloper stopt niet nu de dagen korter worden. Bovendien is het voor elke hardloper onvermijdelijk om na werk of school soms in het donker te lopen. Met een goede voorbereiding kan dat prima. Zichtbaarheid tijdens de training is dan wel essentieel. Een aantal tips voor kleding en materiaal helpen je op weg om veilig je trainingsrondjes af te leggen.

Wellicht ligt het voor velen voor de hand, maar reflecterende kleding is eigenlijk onmisbaar als je in het donker gaat lopen. Je bent immers het veiligst als andere weggebruikers je van verre kunnen zien. Kies dus voor schoenen met reflecterende elementen en trek ook kleding aan met reflecterende delen.

Hardloophesjes

Natuurlijk zijn er ook de bekende hesjes, misschien wel de veiligste oplossing. Je bent door de kleur en de reflecterende delen helder zichtbaar. Bovendien zijn hardloophesjes tegenwoordig veel stijlvoller en sterker dan jaren geleden. Je kunt ook altijd extra onderdelen aan je kleding toevoegen met reflecterend materiaal, zoals bijvoorbeeld reflecterende armbanden.

Gezien worden

Je zichtbaarheid kun je ook eenvoudig vergroten door op bepaalde plekken op je lichaam lampjes te dragen. Met clips zijn ze op veel plekken aan je kleding te bevestigen, maar lampjes worden ook veel gedragen aan polsen, enkels en op schoenen. Kleine, lichte ledlampjes, maar prima voor de zichtbaarheid.

Zelf zien

Je moet als hardloper goed zichtbaar zijn, maar voldoende zien op donkere paden is ook nooit weg. Een waterdichte zaklamp kan uitkomst bieden. Die zijn er in verschillende soorten, maten en vormen, zoals bijvoorbeeld een variant die je op je hoofd kunt dragen. Je hebt je handen vrij, bent nóg beter zichtbaar en je ziet goed waar je loopt.

Meer tips

Ten slotte: denk goed na over je route. Lopen in druk verkeer is lang niet altijd prettig, maar kies ook niet voor de donkerste bospaden. Een losliggende tak of een kuil is snel over het hoofd gezien. Neem de goed verlichte paden, bij voorkeur met een brede berm. Verder is het slim een route te kiezen die je enigszins kent, waardoor de kans op verrassingen minder groot is. En loop zo veel mogelijk tegen het verkeer in. Het verkeer tegemoetkomend ben je veel minder kwetsbaar dan aan de andere kant van de weg.

Bronnen: www.runners-high.nl, www.runmagazine.nl

Foto: Shutterstock

Veiligheid Kleding