Welk sporthorloge past bij jouw hardloopniveau?

Zaterdag, 3 december 2022
Welk sporthorloge past bij jouw hardloopniveau?

Sporthorloges zijn er in allerlei soorten en maten. Van eenvoudige stopwatches met GPS-sensor tot geavanceerde smartwatches waarmee je jouw trainingen en gezondheid nauwkeurig kunt tracken. Hoe weet je welk sporthorloge je nodig hebt? Het is belangrijk dat de functionaliteiten aansluiten op jouw ambitie, doelen en trainingsbehoeften.

Recreatieve hardloper

Als beginnend hardloper ben je waarschijnlijk vooral bezig met de afstand die je aflegt en het tempo dat je loopt. Veel meer technische mogelijkheden dan een GPS-functie is eigenlijk niet nodig om te beginnen. Zo kun je jouw voortgang bijhouden en je routes inzien. Een voorbeeld van een simpel en gebruiksvriendelijk sporthorloge is de Garmin Forerunner 55. Dit horloge bevat een GPS-functie, polshartslag-meting en de mogelijkheid om je activiteiten (stappen, calorieverbruik, slaap) gedurende de dag te volgen. Bovendien heb je inzicht in je hersteltijd, zodat je weet wanneer je klaar bent voor jouw volgende training.

Om je trainingen aangenamer te maken, kun je denken aan een sporthorloge met een muziekfunctie. Zo kun je tijdens je trainingen je favoriete nummers afspelen, waardoor je makkelijker een fijn tempo loopt en de tijd voorbij vliegt.

Prestatieve hardloper

Als fanatieke hardloper wil je waarschijnlijk meer inzicht in je hardloopdata. Op die manier kun je het effect van je trainingen gedetailleerd bijhouden en je vooruitgang nog beter volgen. Handige functies daarvoor zijn VO2 max, de verdeling tussen aerobe en anaerobe trainingseffecten en inzicht in je slaapkwaliteit en HRV-status. De Garmin Forerunner 255 en Forerunner 745 bieden deze functionaliteiten en kunnen je daarnaast helpen bij het vormgeven van je trainingen door dagelijks workouts aan te bevelen die zich aanpassen aan je prestaties en herstelstatus. De batterijduur van deze horloge is ook beter, dus een marathon uitlopen met GPS én muziek onderweg is geen probleem.

Ben je geobsedeerd met data en de laatste technologische snufjes? Dan is de Garmin Forerunner 955 misschien wat voor je, de crème de la crème van de sporthorloges. Dit model kan opladen op zonne-energie, beschikt over een touchschreen interface, muziekfunctie en contactloos betalen. Daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan, maar wat sporthorloges betreft, krijg je waarvoor je betaalt.

Sneller worden Hardloophorloge