Wat zijn de nieuwste trends in sporthorloges?

Dinsdag, 8 augustus 2023
Wat zijn de nieuwste trends in sporthorloges?
© Garmin

Zolang technologie zich ontwikkelt, doen sporthorloges dat ook. Naast standaard functies als GPS-tracking en hartslagmeting hebben smartwatches steeds meer te bieden. Een sporthorloge draag je niet alleen meer tijdens je hardlooptraining, maar zorgt de hele dag door voor gemak – en dat binnen handbereik (letterlijk!). Welke functionaliteiten mogen niet op jouw smartwatch ontbreken?

Hartslagmeting

Niet nieuw, maar wel steeds nauwkeurig en uitgebreider zijn de hartslaggegevens die je via je smartwatch kunt verzamelen. Je hartslag kan een handige manier zijn om het tempo van je trainingen te bepalen. Dat steeds meer sporthorloges zijn uitgerust met een hartslagmeter maakt het laagdrempelig om met hartslagzones te trainen. Als je gebruik maakt van polshartslagmeting (waarbij licht wordt gebruikt om veranderingen in de bloedstroom door de huid te detecteren) is het belangrijk dat je horloge goed om je pols aansluit. Dit maakt de meting nauwkeuriger. Een andere manier – die bovendien nauwkeuriger blijkt – is het koppelen van een hartslagband met je horloge.

Inzicht in herstel

Naast alle gegevens rondom je trainingen - zoals afstand, snelheid en de route die je loopt – kunnen sporthorloges ook steeds meer inzicht bieden in je herstel. Door je slaapritme en andere gezondheidsgegevens bij te houden, wordt je energieniveau bepaalt en kun je inschatten of je goed genoeg bent hersteld voor je volgende training. De functie Training Load Pro van Polar helpt je bijvoorbeeld bij het inschatten van de juiste trainingsintensiteit, waardoor je overbelasting makkelijker voorkomt.

Navigatie

GPS-tracking kan natuurlijk niet ontbreken op je sporthorloge. Maar naast het vastleggen van je tempo en route, kun je GPS ook inzetten om te navigeren. Zo heeft Garmin bijvoorbeeld een track-back functie, waarmee je weer naar je beginpunt wordt geleid. Ook kun je op veel sporthorloges hardlooproutes downloaden en navigatiebegeleiding starten. Zo kun je de nieuwste Polar smartwatches koppelen met route-app Komoot en bieden Garmin en Suunto de mogelijkheid om via bijbehorende apps en ingebouwde kaarten een route te plannen. Voor een snelle en nauwkeurige locatiebepaling kies je voor een smartwatch met Assisted-GPS. Zelfs onder lastige omstandigheden kan zo binnen enkele seconden je locatie worden bepaald.

Betalen via je horloge

Met de Google Wallet, Apple Pay en Garmin Pay heb je jouw betaalpas altijd bij de hand. Handig als je direct na het hardlopen een boodschap wil doen.

Berichten ontvangen

Misschien vind je het fijn om tijdens het hardlopen juist even géén prikkels te ontvangen, maar wil je altijd en overal bereikbaar zijn, dan is het handig als jouw smartwatch berichten en telefoontjes kan ontvangen. Whatsapp, SMS, e-mail… Via sommige smartwatches, zoals de Apple Watch of Samsung Galaxy Watch, kun je ook direct reageren.

Betere batterijduur

Hoe meer geavanceerde functies je gebruikt, hoe meer energie dit vreet van je batterij. Gelukkig is de batterijduur van smartwatches steeds beter. Veel modellen gaan in ieder geval één dag mee bij intensief gebruik en afhankelijk van de functies die je benut, kun je soms tot 7 dagen vooruit. Ook handig is een snellaad-functie. Het ideale redmiddel als je wil trainen, maar vergeten bent om jouw horloge vooraf op te laden.

Helder en krasbestendig

Het liefst bekijk je al jouw statistieken en navigatiebegeleiding op een helder scherm. AMOLED- of miniLED-displays worden gekenmerkt door de heldere kleuren en het hoge contrast, waardoor je scherm zelfs in direct zonlicht goed af te lezen is. Saffierglas en gehard mineraalglas staan bekend om hun krasbestendigheid.

Betere looks

Oké, het draait natuurlijk om de functionaliteiten. Maar een horloge dat er goed uit ziet, draag je nu eenmaal liever de hele dag door om je pols. Kies een design dat jou aanspreekt en verwissel eventueel het horlogebandje of pas de interface aan om jouw horloge volledig af te stemmen op jouw stijl.

Hardloophorloge