Optimaliseer je trainingen en wedstrijden met je hardloophorloge

Maandag, 10 oktober 2022
Optimaliseer je trainingen en wedstrijden met je hardloophorloge
© Garmin

Als fanatiek hardloper kun je haast niet zonder een geavanceerd sporthorloge. Maar benut je alle mogelijkheden van je smartwatch wel? In dit artikel bespreken we enkele handige functies van de Garmin Forerunner 255 om je wedstrijdvoorbereiding te optimaliseren.

Je hebt een wedstrijd uitgezocht en wil in topvorm aan de start verschijnen. Maar hoe bereik je dat? Door je smartwatch slim te benutten, kun je het beste uit jezelf en je trainingen halen. De Garmin Forerunner 255 is een hardloophorloge waarmee je jouw training- en herstelstatus kunt bijhouden, workoutsuggesties krijgt die bij jouw ambitie en doelen past en inzicht krijgt in je algehele gezondheid. Een slim trainingsmaatje om je trainingen verder te optimaliseren.

Kies je doel

In de agenda van Garmin Connect kun je het hardloopevenement toevoegen waar jij naartoe traint. Vergeet je doel niet te specificeren – of je nu een bepaalde eindtijd in gedachte hebt of gewoon de eindstreep wil halen. Zodra je Garmin Connect synchroniseert met je smartwatch wordt de Race Widget automatisch ingevuld. Aan de hand van je huidige trainingsstatus berekent Garmin hoe ver je verwijderd bent van je doel.

De juiste trainingsbelasting

Om je voor te bereiden op je wedstrijddag kun je gebruikmaken van een algemeen hardloopschema waarmee je naar jouw doel toewerkt. Dit soort schema’s houden echter geen rekening met jouw vorm van de dag. De trainingssuggesties van Garmin doen dat wel. Als je jouw horloge dag en nacht draagt, kunnen de trainingen nog nauwkeurig worden afgestemd op jouw situatie. Zodra je wakker wordt, ontvang je een ochtendrapport met je actuele herstelstatus en een suggestie voor de training op die dag. Zo zorg je voor de juiste trainingsbelasting op het juiste moment.

Meer inzicht met een logboek

Houd je al een logboek bij van je trainingen? Garmin Connect maakt het je makkelijk. Door bij te houden welke trainingen je doet, hoe deze je vergaan en zich verhouden ten opzichte van je gevoel van vermoeidheid kun je analyseren hoe je lichaam reageert op bepaalde trainingen. Dat geeft handige inzichten als je na een wedstrijd terugblikt op je voorbereiding. Je kunt nagaan wat goed en fout ging, en dat een volgende keer mogelijk anders aanpakken.

De gegevens die je noteert in je logboek helpen inzicht krijgen in je wedstrijdvoorbereiding. Zo zegt je rusthartslag, die iedere ochtend standaard door Garmin wordt gemeten, veel over je conditie. Een lage rusthartslag betekent dat je conditie vooruitgaat, terwijl een verhoogde rusthartslag kan betekenen dat je onvoldoende hersteld bent of kan het een teken zijn van een opkomende verkoudheid of griep. Is je hartslag 10 slagen of meer hoger dan normaal, dan ben je niet voldoende hersteld en kun je beter extra rust nemen.

Vermeld in je logboek ook het aantal uren slaap per nacht (Garmin registreert dit automatisch voor je). Verder kun je bijhouden op welke ondergrond je loopt en op welke schoenen. Noteer ook blessures en ziekte. Zo kun je achteraf soms een patroon ontdekken, waardoor je niet opnieuw dezelfde fout maakt.

Weet wat je kunt verwachten

Als je jouw wedstrijddoel in Garmin Connect hebt geüpload, dan krijg je via de Forerunner 255 alle updates over je wedstrijddag. Je horloge telt af tot de grote dag, geeft informatie over de weersvoorspelling en voorspelt een eindtijd gebaseerd op je VO2max en trainingsstatistieken. De voorspelling van je eindtijd kun je gebruiken om een realistisch wedstrijdplan te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Hardloophorloge Conditie verbeteren