Gear

Ga je in de winter graag ’s avonds hardlopen, dan is het niet alleen voor andere weggebruikers wel zo handig dat je goed zichtbaar bent, maar ook voor jezelf. Voor je het weet struikel je in het donker immers over een losse stoeptegel of een tak op de weg die je niet gezien had. We geven vijf tips om jezelf te verlichten tijdens het hardlopen in het donker.

1. Lampjes

De (led-)lampjes die je vast weleens gebruikt om jezelf op de fiets goed zichtbaar te maken, kun je ook op je kleding dragen als je gaat hardlopen. Zo val je onderweg altijd op, ook als je loopt op een stuk weg waar geen lantaarnpalen zijn.

2. Reflecterende kleding

Draag kleding of schoenen met reflecterende strepen of banden. Ook kun je over je normale hardloopkleding een reflecterend hesje aantrekken, dat je wegwerkers ook wel ziet dragen als ze aan het werk zijn. Tegenwoordig zijn er ook hesjes speciaal voor hardlopers die er stijlvoller uitzien dan zo’n wegwerkershes.

3. Armband

Een reflecterende armband draag je makkelijk om je pols of om je bovenarm om je bij te schijnen tijdens het lopen. Doordat je al hardlopend ook steeds met je armen beweegt blijft hij ook voor medeweggebruikers goed zichtbaar. Tip: draag aan beide armen een reflecterende armband voor extra veiligheid in het donker.

4. Hoofdlamp

Misschien is de hoofdlamp wel het meest effectieve gadget als je gaat hardlopen in het donker. Met zo’n lampje op je hoofd zie je immers precies waar jij je voeten neerzet en zien anderen je al van verre aankomen. Toch is hij niet echt populair bij recreatieve lopers. Koop je een hoofdlamp, check dan vooraf hoeveel uren licht hij geeft, hoe ver hij schijnt en hoe licht of zwaar hij is om te dragen.

5. Schoenclip

Een lichtgevende schoenclip maak je makkelijk vast op de hiel van je hardloopschoen. Omdat je schoenen tijdens het rennen het meest bewegen, valt zo’n schoenclip in het donker extra goed op. De ogen van andere weggebruikers zoals fietsers en medelopers worden vaak automatisch naar jouw opvallende schoenclips toe gezogen, waardoor je veilig kunt rennen.

Extra tip

Nog een extra tip voor als je gaat hardlopen in het donker: loop zo veel mogelijk over paden die goed verlicht zijn en die je kent. Zo weet je waar op je route de op- en afstapjes en eventuele (val)kuilen zitten. Ga je toch lopen op een route die je niet zo goed kent? Ren dan tegen het verkeer in aan de linkerkant van de weg. Zo zie je het verkeer aankomen en kun je daar op tijd op anticiperen als dat nodig is.

Bron: Voorkomblessures.nl en Runners-high.nl

Foto: Stefan Holm / Shutterstock.com