Hoe werkt gps?

Lysanne
Lysanne Wilkens Zaterdag, 23 januari 2021
Hoe werkt gps?

Voor fanatieke hardlopers kan GPS eigenlijk niet ontbreken op een hardloophorloge. Zo kun je precies jouw gelopen kilometers bijhouden, snelheid bepalen en eventueel vooraf uitgestippelde routes uploaden. Wat moet je weten over GPS?

GPS staat voor Global Positioning System en houdt bij waar jij je op welk moment bevindt. Deze informatie maakt het mogelijk om tijdens het hardlopen nauwkeurig de afgelegde afstand en snelheid te berekenen. Dat komt van pas wanneer je meer inzicht wil in je hardlooptrainingen. Bovendien kun je op deze manier jouw voortgang monitoren.

Klaar voor de start?

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om te zorgen dat het gps-signaal weet waar jij je bevindt. Met behulp van ruimtesatellieten wordt jouw locatie bepaald. Dat werkt het beste wanneer je stil staat, dus wacht even met hardlopen tot de gps verbinding heeft. Eenmaal verbonden weet je horloge waar het gps-signaal zich ongeveer bevindt en zal je deze niet zomaar meer verliezen. Wel kan een dichtbeboste omgeving of tunnel het gps-signaal verstoren.

Om snel verbinding te maken met de gps-satellieten, is het van belang dat de software van je sporthorloge up-to-date is. Houd er ook rekening mee dat je horloge makkelijker verbinding kan maken met een gps-signaal wanneer je in een open gebied bent. Hoge gebouwen en bomen kunnen het signaal belemmeren, waardoor het langer duurt om verbinding te maken. Om niet onnodig te hoeven wachten zodra je wil vertrekken, kan het lonen om enkele minuten voordat je vertrekt alvast over te schakelen naar de trainingsmodus.

Af!

Je hebt verbinding met een gps-signaal en bent onderweg! Je kunt nu precies bijhouden hoeveel kilometer je al hebt afgelegd. De gps-functie maakt het bovendien mogelijk om tijdens het hardlopen je snelheid bij te houden. Zo kan je tijdens een training of wedstrijd makkelijk bijsturen wanneer het tempo te hoog of te laag ligt.

Sommige hardloophorloges zijn bovendien uitgerust met routenavigatie. Een trackback-functie houdt in dat je vanaf de plek waar je je op dat moment bevindt terug naar je startpunt wordt genavigeerd. Zo kun je ergens heen lopen zonder je druk te maken om te verdwalen. Sommige modellen bieden zelfs de mogelijkheid om complete routes in je horloge te zetten. Verschillende tools bieden de mogelijkheid om een route uit te stippelen, welke je kunt downloaden als GPX-bestand. Dit GPX-bestand kun je importeren op je horloge.

Inzicht in trainingen

Wanneer je met een gps-verbinding hebt gelopen, kun je achteraf zien welke route je hebt afgelegd. Daarnaast worden gegevens verzameld zoals de gemiddelde snelheid, maximumsnelheid, totale afstand en het aantal hoogtemeters. Met deze data kun je jouw training of wedstrijd analyseren. Ook is het hierdoor mogelijk om je trainingssessie online te delen in o.a. Strava.

Hoe nauwkeurig?

Door nieuwe technologie worden gps-functies steeds nauwkeuriger. De chipsets in gps-horloges bepalen samen met het gps-peilingsinterval hoe exact een meting is. Hoe korter de tijd tussen de peilingen, hoe betrouwbaarder de gps-peiling. Sommige hardloophorloges bieden de mogelijkheid om het peilingsinterval zelf in te stellen. Door de satellietontvangst iedere seconde te vernieuwen, wordt het gps-signaal vanzelfsprekend nauwkeuriger. Om de batterij te sparen, kun je ook voor langere intervallen (3 tot 5 seconde bijvoorbeeld) kiezen. De meting wordt daardoor minder exact. Een afgesneden bocht zal namelijk niet altijd opgemerkt worden.