Ben jij al lid van de hardlopen.nl Strava club?

Lysanne Wilkens Vrijdag, 14 augustus 2020
Ben jij al lid van de hardlopen.nl Strava club?
Veel hardlopers gebruiken Strava om hun activiteiten te registreren en te delen. De app biedt talloze mogelijkheden om jouw trainingsprogressie bij te houden, nieuwe hardlooproutes te ontdekken en verbinding te maken met andere hardlopers. Met de gratis versie van Strava kom je een heel eind, maar voor de echte datafreak is een betaald lidmaatschap het overwegen waard.

Strava in het kort

Strava is een van de meest gebruikte apps om sportactiviteiten te registreren. Je kunt hiermee niet alleen je eigen prestaties, routes en voortgang bijhouden, de app maakt het ook mogelijk om andere sporters te volgen. Een hardloopsessie registreer je met je telefoon of gps-horloge om deze daarna in Strava te uploaden. Als je een activiteit uploadt, wordt deze opgenomen in je Strava-feed. Daar vind je ook de activiteiten van de sporters die je volgt en kun je kudos (vind-ik-leuks) uitdelen. Je maakt makkelijk contact met andere hardlopers en kunt elkaar motiveren en inspireren met trainingen die jij hebt uitgevoerd.

Voortgang

Van iedere training wordt de gelopen afstand en snelheid bijgehouden. Mocht je een hartslagmeter gekoppeld hebben, dan kun je ook deze gegevens inzien. Met Strava Premium kun je gedetailleerde trainingsanalyses maken en jouw prestaties vergelijken met eerdere resultaten, waardoor je nog beter inzicht krijgt in jouw voortgang.

Scoren op segmenten

Bepaalde delen van hardlooproutes zijn verheven tot een ‘segment’. Van deze segmenten wordt een klassement bijgehouden in Strava. Je hoeft hier niets voor te doen, de segmenten die jij in jouw hardloopronde passeert, worden automatisch meegenomen. Zo kun je persoonlijke records en kroontjes verzamelen. Wil je weten op welke punten je moet versnellen om hoog in het klassement te eindigen? Vooraf kun je opzoeken waar de segmenten precies gelokaliseerd zijn. Strava Premium biedt de mogelijkheid om ‘live segmenten’ in te schakelen waardoor je tijdens het lopen wordt gewaarschuwd zodra je in de buurt bent. Ook kun je met het lidmaatschap de voortgang op segmenten nauwkeuriger bijhouden en vergelijken met andere hardlopers. Waar je in de basisvariant slechts de top 10 van een segment kunt inzien, kun je met Strava Premium het gehele klassement bekijken.

Routes maken

Een handig onderdeel van Strava Premium is het plannen van hardlooproutes. Op de website van Strava of in de app kun je routes maken door verschillende punten met elkaar te verbinden. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Geef je voorkeuren - kort of lang, heuvelachtig of vlak terrein, verharde of onverharde weg – aan Strava door en laat de app zelf een route samenstellen op basis van de routes die andere sporters afleggen. Vervolgens download je de route op je telefoon of horloge en kun je op pad.

Persoonlijke heatmap

Loop je iedere keer hetzelfde rondje of neem je regelmatig een nieuwe afslag? In jouw persoonlijke heatmap (onderdeel van Strava Premium) kun je in één oogopslag zien welke straten van jouw stad (of andere delen van de wereld) je al hebt gecoverd.

Strava club

Naast je eigen feed, kun je jezelf ook aansluiten bij een club. Dat kan bijvoorbeeld een groep vrienden, sportteam of merk zijn. Ook hardlopen.nl heeft haar eigen Strava club: een online community waar je jouw hardloopprestaties kunt delen en vergelijken met anderen. Iedere week wordt er een klassement opgemaakt van alle hardlopers die zich aangesloten hebben bij de hardlopen.nl Strava club. Zo kun je zien wie het meeste kilometers heeft afgelegd, de meeste hoogtemeters heeft gemaakt en wie gemiddeld het vaakst heeft getraind. Zie het niet als een wedstrijd, maar als een bron van motivatie en een manier om te verbinden met mensen met dezelfde passie! Daarnaast delen we elke week een interessant artikel ter inspiratie.

Meld je hier aan voor de hardlopen.nl Strava club!

Apps
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.