Hoe werkt GPS op een hardloophorloge?

Woensdag, 9 augustus 2023
Hoe werkt GPS op een hardloophorloge?
© Lysanne Wilkens

Even wachten… Nog even wachten… GPS-signaal gevonden! Je hardloopronde kan beginnen. Als hardloper kun je haast niet zonder GPS in je hardloophorloge. Het meet je snelheid en wijst je de weg. Maar hoe werkt GPS eigenlijk? En wat beïnvloedt de nauwkeurigheid ervan?

Hoe werkt GPS in een sporthorloge?

De afkorting GPS staat voor “Global Positioning System”, wat in het Nederlands vertaald wordt als “Wereldwijd Plaatsbepalingssysteem”. Dit systeem bestaat uit minimaal 24 satellieten, die op ruim twintig duizend kilometer hoogte om de aarde draaien. De satellieten leggen elke twaalf uur een volledige baan om de aarde af. Smartwatches met een ingebouwde GPS-functie maken verbinding met deze GPS-satellieten in de lucht. Met de ontvangst van minimaal vier van deze satellieten kan jouw locatie worden bepaald.

Hoe betrouwbaar is GPS in een sporthorloge?

Hoewel GPS je locatie vrij nauwkeurig kan bepalen, is een afwijking van één tot enkele tientallen meters niet ongewoon. De nauwkeurigheid van je locatiebepaling hangt samen met het satellietsysteem van je horloge en de ontvangstomstandigheden. Als je door een tunnel loopt, langs hoge gebouwen of in een boomrijke omgeving, wil het nog weleens gebeuren dat je jouw GPS-signaal verliest. Dat komt omdat het signaal naar de satellieten dan wordt verhinderd. Belangrijk voor een juiste locatiebepaling is dat je vrij zicht hebt op een groot deel van de lucht. Obstakels tussen je sporthorloge en de lucht verhinderen de signaalsterkte. In situaties met een slechte satellietontvangst, kan de GPS-snelheid en -afstand minder betrouwbaar zijn.

Stel je loopt met een snelheid van 12 kilometer per uur, dan leg je iedere 3 seconden 10 meter af. Dezelfde tijd zit gemiddeld tussen iedere GPS-peiling. Je horloge gaat daarbij uit van een rechte lijn tussen iedere peiling. Dat kan dus problemen opleveren bij een parcours met veel bochten of terwijl je een versnelling doet. Bij sommige hardloophorloges kun je zelf het peilingsinterval instellen. Door de satellietontvangst iedere seconde te vernieuwen, wordt het gps-signaal nauwkeuriger – maar dat kost ook meer batterij.

Hoe kun je jouw GPS-locatie sneller vinden?

Je horloge heeft vaak even tijd nodig om satellietsignalen te vinden. Het helpt om op dezelfde plaats te blijven staan, want zodra je gaat bewegen verandert jouw GPS-locatie. Zorg ook voor een plek met zo min mogelijk stoorzenders zoals hoge bomen of gebouwen). Assisted-GPS (A-GPS) kan het locatiebepalingsproces versnellen. Dit is een techniek waarbij je horloge de voorspelde posities van GPS-satellieten opslaat, waardoor het sneller op het juiste spoor zit. Zelfs in lastige ontvangstcondities vindt je zo binnen enkele seconden je GPS-locatie.

Tip: Zorg ook dat je horloge gesynchroniseerd is met de laatste software-updates. Dit kan helpen om sneller verbinding te maken met gps-satellieten.

Hardloophorloge