Gear

Hoe betrouwbaar is gps en hoe worden hardloopparcoursen eigenlijk nagemeten? Die vragen en meer legden we voor aan Maurice Winterman, landmeter van beroep en één van de bekendste parcoursmeters in Nederland.

Een gps-horloge is een handig hulpmiddel om bij te houden welke afstand je gelopen hebt. Ook bij loopevenementen wordt gps gebruikt, om vooraf het parcours te kunnen opmeten, zodat je bijvoorbeeld bij een marathon zeker weet dat dit parcours echt 42 kilometer en 195 meter lang is. Maar hoe nauwkeurig is gps nou echt?

Hoge gebouwen

Er zijn verschillende factoren die een gps-waarneming kunnen verstoren, zegt Maurice. “Bijvoorbeeld hoge gebouwen in de stad en beweging aan de pols, waardoor gps-horloges niet geschikt zijn om een nauwkeurige meting te doen, althans in vergelijking met de Jones-counter-methode.”

Ideale lijn

Die Jones-counter-methode, wat is dat precies? Maurice: “Bij de Jones-counter-methode wordt eerst het metertje op de as van een fietswiel geijkt aan de hand van een gemarkeerde afstand. Daarna wordt met twee fietsen en dus twee afstandsmeters de ideale lijn van het parcours gereden.”

Gemiddelde

“Na afloop vindt een nieuwe ijking van beide afstandsmeters plaats, waarna we het gemiddelde nemen van het ijken vóór en na de parcoursmeting”, legt Maurice uit. “Dit gebeurt omdat door verschil in temperatuur of vochtigheid het fietswiel kan krimpen of uitzetten. Misschien is dat slechts een millimeter, maar op een marathon betekent dat wel 42 meter.”

Discussie blijft er altijd

Zelf gebruikt Maurice ook gps tijdens zijn parcoursmetingen. “Soms kom ik op een paar meter na uit op de officieel gemeten afstand. De gps is dan wel gemonteerd op het stuur en blijft dus stil en beweegt niet aan de pols. Discussie blijft er echter altijd. Als we registraties van lopers gaan verzamelen per wedstrijd, kun je gaan vergelijken. Dit is in Engeland al eens gedaan en dan blijkt dat gps 1 tot 2 procent te veel aangeeft.”

Afwijkingen

“Via gps kan de positie in 95 procent van de metingen 3 tot 5 meter afwijken”, vervolgt Maurice. “In de overige 5 procent van de metingen kan dat tot 10 meter zijn. Sommige mensen hebben een verkeerd beeld van gps-metingen. Zij denken dat een gps je continu volgt en de exacte lijn weergeeft waarlangs je gelopen hebt.”

Niet elke seconde een meting

“De werkelijkheid is dat je gps-horloge de ene keer elke seconde, maar soms ook pas twintig seconden later een meting doet. Elke meting is een punt op de kaart. Zoals al aangegeven: het kan 3 tot 10 meter afwijken, dus het punt op de kaart kan zomaar 5 meter naast het parcours verschijnen. Als vervolgens die punten met elkaar verbonden worden, kun je het beeld krijgen zoals in de afbeelding hierboven.”

Ruis

Niet alleen hoge gebouwen en het bewegen van je gps-horloge aan je pols zorgen voor ruis in het gps-signaal, ook atmosferische omstandigheden of bergen kunnen daar een rol in spelen. “Een hoog gebouw kan sporadisch een onnauwkeurigheid veroorzaken tot wel 30 meter”, zegt Maurice.

Kortere afstand

Je gps-horloge kan ook aangeven dat je minder hebt gelopen dan in werkelijkheid het geval is. “Stel, je loopt in het bos met een dik bladerdek waardoor je af en toe geen metingen hebt en toevallig heb je ook nog een bocht gemaakt. Aangezien de twee punten van de laatste twee metingen met elkaar verbonden worden door een recht lijnstuk, wordt de bocht niet in de meting meegenomen en wordt dus een kortere afstand gemeten”, legt Maurice uit.

Probeer het zelf uit

“Dus soms wordt te veel aangegeven, soms te weinig, waardoor de ene keer fouten elkaar opheffen en dus de totale afstand redelijk dicht bij de werkelijke afstand ligt, de andere keer niet. Misschien leuk om eens uit te proberen: loop 5 kilometer op een atletiekbaan met je gps.”

Foto: Shutterstock