Getest: ASICS Metaspeed Sky+ voor snelheidswerk

Lysanne
Lysanne Wilkens Vrijdag, 17 juni 2022
Getest: ASICS Metaspeed Sky+ voor snelheidswerk
© Lysanne Wilkens

ASICS lanceert nieuwe modellen van de recordbrekende METASPEED™ serie. Deze hardloopschoenen met carbonplaat zijn speciaal ontworpen voor lopers die hun prestaties naar een hoger niveau willen brengen. Hardlopen.nl-redacteur Lysanne Wilkens test de ASICS Metaspeed Sky+.

‘Wat een kekke schoentjes!’ Mijn nieuwe ASICS Metaspeed Sky+ blijven niet onopgemerkt bij mijn trainingsmaatjes. De brede felgele zool met het turquoise bovenwerk trekt de aandacht direct naar mijn voeten. De looks bevallen me wel. Maar daar draait het natuurlijk niet om, het loopgemak is wat écht telt.

De ASICS Metaspeed+ serie bestaat uit twee varianten: de ASICS Metaspeed Sky+, speciaal voor lopers die snelheid genereren door het maken van langere passen, en de ASICS Metaspeed Edge+, ontworpen voor lopers waarbij de pasfrequentie meer toeneemt dan de paslengte. Beide modellen zijn een verfijnde versie van de Metaspeed serie die in 2021 is uitgebracht en beschikken over een groter volume FF Blast Turbo foam voor een betere demping en een meer gerichte plaatsing van de carbonplaat, wat zorgt voor meer energieteruggave bij de landing en een extra stimulans tijdens de afzet.

Lichtgewicht en reactief

Ik ben benieuwd wat ik hiervan ga merken en test de ASICS Metaspeed Sky+ tijdens een training op de atletiekbaan. Aangezien het effect van een carbonplaat pas vanaf een bepaald tempo (+/- 14 km per uur) te merken is – omdat je dan meer op je voorvoet loopt – wissel ik mijn schoenen om na de warming-up. De training die op het programma staat is zes keer 1000 meter.

Wat me direct opvalt, is hoe licht van gewicht de schoenen zijn. De zool met FF Blast Turbo foam en carbonplaat is breed, maar weegt bijna niets. Het is haast alsof ik op wolkjes loop, maar mét de reactiviteit die je kunt verwachten van een carbonschoen. De afgeronde neus zorgt ervoor dat ik mijn voeten makkelijk afrol, terwijl de carbonplaat in de voorvoet zorgt dat ik vooruit word gestuwd. Na een paar rondjes word ik me bewust van het gemak waarmee ik de beoogde tijden loop. De ASICS Metaspeed Sky+ lijkt zijn werk te doen!

Snel, sneller, snelst

Maar eerlijk is eerlijk, op de atletiekbaan kosten snellere tijden altijd wat minder moeite. De tartan ondergrond is zacht en verend, dus voor een compleet beeld test ik de ASICS Metaspeed Sky+ ook tijdens de Máxima Parkrun (een parcours van 5 kilometer over verharde wegen). Deze keer heb ik de schoenen tijdens het inlopen al aan en merk ik nog weinig van de voordelen. Mijn tempo ligt nu lager, rond de 5 min/km en ik land wat meer op mijn hakken in plaats van voorvoet. Om te profiteren van de carbonplaat in de ASICS Metaspeed Sky+ en het ‘springveer-effect’ te ervaren, is het van belang dat het tempo hoger ligt en ik meer op mijn voorvoet loop. Zodra de Máxima Parkrun van start gaat en ik mijn tempo opvoer, merk ik meteen weer het gemak waarmee ik snelheid maak. De schoenen zitten comfortabel en zijn ook in de bochten stabiel. Tot het einde toe kan ik mijn tempo goed vasthouden en uiteindelijk loop ik zelfs de snelste tijd die ik ooit heb gelopen op een 5 kilometer op de weg. Of dat door deze snelle schoenen komt? Zeg jij het maar.

Schermafbeelding 2022 06 17 om 06 01 45 Máxima Parkrun
Hardloopschoenen Sneller worden
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.