Ga nooit meer alleen op pad: deze apps houden in de gaten waar je loopt

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Woensdag, 27 oktober 2021
Ga nooit meer alleen op pad: deze apps houden in de gaten waar je loopt

Als hardloper ben je regelmatig alleen op pad. Dat is heerlijk wanneer je in de vroege ochtend nog niet helemaal aanstaat of je na een drukke dag je hoofd leeg wil maken. Maar wat als er onderweg iets gebeurt? Dan is het fijn als anderen weten waar je jezelf bevindt. Jaren terug had je wellicht een briefje op tafel gelegd met de boodschap dat je even een rondje lopen was, tegenwoordig kun je via telefoonapps precies laten weten waar je bent.

Afhankelijk van de route die je kiest en de tijdstippen waarop je erop uit trekt kun je veel of juist weinig andere mensen tegenkomen. Misschien sta je er niet vaak bij stil, maar het kan gebeuren dat je tijdens het hardlopen ineens in elkaar stort en niet meer in staat bent om verder te lopen. Wat doe je dan? Door jouw locatie via telefoonapps te delen met het thuisfront, kun je opgespoord worden mocht het nodig zijn.

WhatsApp

Via WhatsApp kun je live jouw locatie delen in zowel individuele chats als groepsgesprekken. Dat doe je simpelweg door WhatsApp te openen en de chat te selecteren waarin je jouw locatie wil delen. Klik op het plusje naast het berichtenveld en kies voor ‘locatie’ en vervolgens ‘deel live locatie’. Hierna kun je aangeven of je jouw locatie 15 minuten, 1 uur of 8 uur wilt delen.

Zoek mijn vrienden

Heb je een iPhone? Dan kun je met de app ‘Zoek mijn vrienden’ de gps-locatie van personen uit jouw vriendenlijst bekijken. Zorg ervoor dat je met elkaar gekoppeld bent door elkaar toe te voegen als vriend. Daarna kun je in een lijst of op een kaart in de app de locatie van je gekoppelde personen terugvinden. Ook voor Android bestaat een (andere) app genaamd ‘Zoek Mijn Vrienden’, die gebruik maakt van Google Maps. Je hebt hiermee live inzicht in de locatie van je vrienden en kunt bovendien een signaal versturen als je in gevaar bent.

Life360

Ook de app Life360 biedt de mogelijkheid om anderen snel te lokaliseren via gps. Naast het volgen van de live-locatie, kun je instellen dat je een melding ontvangt wanneer iemand zijn of haar bestemming bereikt. De ingebouwde paniekfunctie biedt de mogelijkheid om een telefoontje, e-mail of sms-bericht te versturen met je gps-coördinaten. Zo ben je snel in veilige handen.

Locus Live Tracking

Locus Live Tracking is een gratis app voor Android-gebruikers. Het voordeel van Locus Live Tracking is dat je niet allebei over de app hoeft te beschikken. Om jouw locatie te delen installeer je de app. Daarna kunnen anderen jouw locatie volgen via een webpagina.

Strava Beacon

Hardlopers met een Strava-abonnement kunnen Strava Beacon op gebruiken om hun live-locatie met hun familie en vrienden te delen. Tijdens het lopen moet hiervoor de Strava app op je telefoon ingeschakeld zijn. Wanneer je een Apple Watch hebt met dataverbinding, kun je je telefoon thuislaten. Via sms wordt aan de door jou geselecteerde personen een link verstuurd (die ook door niet-Strava-gebruikers geopend kan worden). Zowel aan het begin als eind van jouw hardloopsessie worden jouw contactpersonen op de hoogte gebracht.

Garmin Livetrack

Met de LiveTrack-functie in Garmin Connect Mobile kun je live jouw activiteiten delen. De functie kan alleen gebruikt worden op het moment dat ook de app van Garmin geopend is op jouw telefoon. In de app selecteer je de ontvangers waarmee je jouw LiveTrack-sessie wil delen. Zij ontvangen een link om jouw hardloopsessie mee te volgen.

Vergeet niet voor jou volgende hardloopsessie één van deze apps te installeren. Zo kun je onbezorgd in je eentje op pad. Kleine moeite, groot plezier.

Apps
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.