Voorbereiden op je eerste NN Dam tot Damloop

In samenwerking met Le Champion
Esther Vliege
Esther Vliege Vrijdag, 21 juni 2024
Voorbereiden op je eerste NN Dam tot Damloop

Ben jij gestart met hardlopen? En ga jij het hardlopen verder opbouwen deze zomer? Dan kun jij in september goed voorbereid aan de start staan van de NN Dam tot Damloop. Of je nu voor de 5 of 10 Engelse mijl gaat: zorg voor een goede voorbereiding voor jouw (eerste) hardloopevenement. Lees verder voor schema’s en tips en maak van jouw eerste hardloopevenement een onvergetelijke ervaring.

Schema’s voor de NN Dam tot Damloop

Op welke hardloop afstand ga jij je voorbereiden? Bij de Damloop kun je kiezen uit twee afstanden. Op zondag 22 september loop je 10 Engelse Mijl, een 16,1 km lang parcours tussen Amsterdam en Zaandam. Gaat 10 km lopen jou nu al goed af, dan train je met ons schema verantwoord naar de 15 km toe. Of loop op zaterdagavond 5 Engelse Mijl tijdens de Damloop by night. Kun jij al zo’n 5 km lopen, dan bouw je met ons schema lekker rustig op naar de 10 km. Omdat dit twee kilometer te veel is, weet je zeker dat je energie overhoudt om volop te genieten van de dj’s, bandjes, lichtshows en publiek onderweg.

Je kunt onze NN Dam tot Damloop hardloopschema's hier downloaden.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

De laatste weken

De meeste hardlopers nemen de laatste twee weken voor een evenement wat gas terug. Dit betekent niet dat je twee weken op de bank gaat liggen, kies wel voor kortere, minder zware trainingen. Verder kun je bijvoorbeeld wandelen, fietsen of yoga doen om lekker in beweging te blijven.

De avond ervoor: doen

Jouw eerste hardloopevenement komt eraan, leuk en spannend! Zet de avond ervoor alles klaar voor het hardloopevenement. Dat scheelt stress en zo kun jij je focussen op wat er écht toe doet: je eerste hardloopevenement.

De avond ervoor: eten

Wat moet je de avond voor een loopevenement eten? Op deze vraag is geen eenzijdig of simpel antwoord. Wel een tip van vele ervaren lopers: probeer geen nieuwe dingen de avond en ochtend voor je evenement. Dus blijf bij de gezonde en voedzame maaltijd waar je ook al je trainingen tijdens de voorbereiding op hebt gelopen. Wil je meer weten over koolhydraten stapelen (of niet), lees dan hier tips van ervaren lopers en een trainer.

De dag zelf

Dé dag dat jij meedoet aan het grootste hardloopevenement van Nederland is aangebroken. Jij gaat gegarandeerd genieten, en nóg meer met deze tips:

  • Weet waar en hoe laat je start
  • Regel je startnummer en speldjes
  • Draag geen nieuwe schoenen
  • Kleed je niet te warm
  • Doe een korte warming up
  • Ga niet te hard van start!

Jouw eerste hardloopevenement: adem in, adem uit

Duizenden lopers doen elk jaar mee aan de NN Dam tot Damloop. En ze kennen allemaal de vuistregel: start niet te hard. Waarom doen zoveel lopers het dan tóch? Omdat het verrekte lastig is: rustig starten terwijl de adrenaline door je lijft giert met opzwepende muziek en een uitbundig publiek. Daarbij, iedereen om je heen loopt flink door, dus je wilt mee. Een simpele ademhalingsoefening helpt je rustig starten. Adem rustig in door je neus. Adem rustig uit door je neus (en iets langer dan je inadem als het lukt). Neem dan een pauze vóór je volgende adem.

Stel al jouw hardloopvragen

Wil jij nog meer tips voor het voorbereiden op je eerste hardloopevenement? Of wil je nog beginnen met hardlopen? Wat je vraag ook is, de NN Running Coach helpt jou hier digitaal op weg. Stel je hardloopvraag en je krijgt direct een betrouwbaar antwoord.

Evenementen Hardloopschema Wedstrijd Wegevenement NN Running Coach
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo Le Champion
In samenwerking met

Le Champion

Le Champion is een van de grotere organisatoren van Nederlandse loop en wandelevenementen. Zo organiseren zij o.a. de Dam tot Dam loop en TCS Amsterdam Marathon.