Tips bij loopwedstrijden in warm weer

Donderdag, 25 mei 2017
Tips bij loopwedstrijden in warm weer
Komend weekend worden hoge temperaturen voorspeld boven de 25 graden. Als je in die warme omstandigheden een aan een hardloopevenement gaat meedoen is het goed deze tips te lezen.

De Marathon Tilburg liet afgelopen maandag in een persbericht al weten dat in verband met de warme omstandigheden het programma vervroegd is. De hele marathon start om 8.30 uur, de halve om 9.00 uur en de kwart marathon om 10.00 uur. Ook zorgt de organisatie van de eerste Tilburgse marathon voor extra sponsposten tussen de verzorgingsposten. Wat kun jij zelf doen bij dit warme weer?

Voor de wedstrijd

Je voorbereiding op het warme weer begint al ruim voor de wedstrijddag zelf. Deze hele week doe je er al goed aan voldoende te drinken, maar vooral de dag voor de wedstrijd moet je zorgen dat je 1 tot 1,5 liter water extra drinkt. Zorg ook dat je bij je ontbijt, 2 uur voor de start, ongeveer een halve liter water drinkt.

Drinken tijdens de wedstrijd

Voldoende drinken is tijdens de wedstrijd misschien nog wel belangrijker. Probeer elk kwartier iets te drinken en wissel ook af tussen sportdrank en water. Sla in ieder geval geen waterpost over en neem zelf ook drank mee voor onderweg.

Kleding

Een wedstrijd lopen in een strakke zweetshirt is niet een verstandig idee. Kies voor luchtige en lichte kleding en denk ook aan een petje en een zonnebril tegen de felle zon. Een singlet met korte broek of een rokje is bijvoorbeeld geschikte hardloopkleding als het warm is. Draag je te veel kleding, dan kan je lichaam de warmte niet kwijt en loop je kans om oververhit te raken. Vergeet ook niet je onbedekte lichaamsdelen als armen en benen goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Pas je tempo aan

De belangrijkste tip bij hardloopevenementen in warm weer is: luister naar je lichaam en pas je tempo zo nodig aan. Heb je pijn in je zij, of heb je hoofdpijn en word je duizelig? Dan geeft je lichaam een signaal en zul je even moeten wandelen. Neem dan wat te drinken en probeer het dan later opnieuw.

Bron: Marathon Tilburg

Marathon Weer