Het voordeel van een gecertificeerd parcours

Dinsdag, 14 maart 2017
Het voordeel van een gecertificeerd parcours
Bij hardloopevenementen kun je tegenwoordig met een app of een andere gadget bij de finish direct zien hoe lang het parcours was. Jouw eigen meting werkt met GPS, dat is niet altijd even nauwkeurig. Steeds meer wedstrijden laten daarom het parcours door onafhankelijke parcoursmeters meten. In de kalender van Hardlopen.nl vind je deze evenementenem eenvoudig terug.

Je zal het zelf ook wel eens gehad hebben: bij de finish is je tijd veel sneller dan normaal en als je op je klokje bij de afstand kijkt zie je in plaats van 10 km maar 9,5 km staan. Doordat deelnemers zelf ook de afstand kunnen meten, onstaat na een evenement nog wel eens discussie over de gelopen afstand. Door het parcours officieeel te laten opmeten door de Atletiekunie wordt die discussie weggenomen.

Ruis met gps

Een gps-horloge heeft in de plaatsbepaling al een nauwkeurigheid van 3 tot 5 meter, wat voor een zigzaglijn zorgt terwijl jij misschien gewoon netjes rechtdoor loopt. De nauwkeurigheid van gps wordt ook bepaald door het signaal: bomen en gebouwen kunnen bijvoorbeeld al voor ruis zorgen.
Lees meer over hoe gps werkt.

Parcoursmeting op de fiets

Bij de certificering van een parcours wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde 'Jones counter' door een parcoursmeter op de fiets. Dat metertje zit op de as van een fietswiel gemonteerd. Tijdens een meting fietsen twee parcoursmeters met ongeveer 10 meter tussenruimte om eventuele foutmarges te kunnen corrigeren. Deze stoet van twee of soms ook drie parcoursmeters wordt begeleid door fietsers en de politie.

Kijk in de kalender

Als een parcours gecertificeerd is, weet jij zeker dat de afstand van de wedstrijd klopt. In de hardloopkalender kun je eenvoudig terugvinden welke evenenten over een gecertificeerd parcours beschikken. Vink in de linkerkolom bij 'Gecertificeerd parcours' ja aan en je ziet dat er dit jaar 115 evenementen zijn met een goedgekeurd parcours. Kijk zelf maar in de Hardloopkalender.

Bronnnen: Atletiekunie en AC Waterland

Foto: Shutterstock

Hardlooproutes