Hardlopers aanmoedigen? Maak een juichbord!

IMG 6912
Rianne Hulshof Woensdag, 11 oktober 2023
Hardlopers aanmoedigen? Maak een juichbord!

Hoe goed de deelnemers ook getraind hebben, tijdens een marathon (of elk ander hardloopevenement eigenlijk) komt er altijd een moment dat het écht zwaar begint te worden. Dat die laatste kilometers eeuwen lijken te duren of misschien wel onmogelijk lijken. En juist op die momenten ben je als supporter onmisbaar. Een simpele aanmoediging, ook als je iemand totaal niet kent, kan net dat kleine beetje extra geven dat een hardloper nodig heeft om door te blijven bikkelen.

Met een paar bemoedigende woorden kun je iemand namelijk net even afleiden van pijn of een negatieve gedachtestroom. Aanmoedigingen vergroten de motivatie (die door de pijntjes misschien behoorlijk gekelderd is) en stimuleren om nog een keer alles uit de kast te halen om door te zetten en de laatste sprint naar finish te maken. Hoe aanmoedigingen precies werken hebben we in een ander artikel uitgelegd, maar nu geven we je tips en inspiratie voor het maken van een juichbord.

Leesbaar

Allereerst: wat je ook opschrijft, zorg ervoor dat het goed leesbaar is. Zeker als je hardloper vol in de focus aan het lopen of niet helemaal scherp meer is, wil je dat je zorgvuldig gemaakte bord goed opvalt. Je hebt immers je vrije dag niet opgeofferd en het weer getrotseerd om achteloos voorbijgelopen te worden. Supporteren is ook hard werken, weet je! Zorg voor dus voor een groot bord of doek, waarop je met flink grote letters, in een kleur die goed contrasteert met de ondergrond, je boodschap schrijft.

Locatie

Heb je je juichbord of spandoek gemaakt? Kies dan een goede locatie. Je kunt natuurlijk al na een kilometer langs de kant gaan staan, maar als het goed is, hebben je aanmoedigingen dan nog niet zoveel zin. Ga daarom op zo’n 2/3e of 3/4e van het parcours staan (op dat moment hebben de lopers het meestal het moeilijkst) en zoek een plek waarop je vanaf het parcours gezien goed zichtbaar bent.

Zwaaien maar

Beweging trekt aandacht, dus omhoog met dat bord en zwaaien met die handel. Niet te snel natuurlijk, want dan is je boodschap ook weer niet te lezen. Zet je boodschap kracht bij door positieve dingen te roepen. Het maakt niet eens zo erg uit wat precies, zolang je er maar bij lacht en positiviteit uitstraalt. De lopers hebben het moeilijk, dus als ze maar het gevoel krijgen dat ze goed bezig zijn, zijn ze niet meer zo kieskeurig.

Inspiratie

En dan het juichbord zelf. Kom je voor een bekende, dan is het wel zo leuk om iets persoonlijks op te schrijven. Een inside joke bijvoorbeeld, of een algemenere zin waarin je de voornaam van hem of haar verwerkt. In principe werkt een juichbord het als verbale aanmoedigingen. Zolang het maar iets positiefs is, maakt het niet zo heel veel uit wat er precies staat. Houd het echter wel bij korte en snel leesbare boodschappen. Het is de bedoeling dat je de hardlopers heel even uit hun mentale gevecht haalt, niet dat je ze compleet laat stoppen om jouw epistel te lezen.

Heb je besloten ook te komen supporteren en weet je niet wat je op je juichbord moet schrijven? Deze krachttermen werken altijd! En kun je makkelijk personaliseren door de voornaam van je loper eraan toe te voegen. Oh ja, en vergeet ook zelf niet te genieten van je supportersrol! Het is ook gewoon superleuk om mensen dat laatste zetje naar de finish te kunnen geven.

 • Touch to level up
 • Op naar de pizza
 • Nog even doorbijten
 • Zet m op!
 • You can do it!
 • Tandje erbij
 • Aanhaken
 • Hup Hup Hup
 • Beetje doorlopen
 • Go Go Go
 • Helden!
 • Kanjers!
 • Trots!

Gezien tijdens andere marathons:

 • Chuck Norris never ran a marathon
 • Nog een klein pleuris eind
 • Your feet hurt from kicking so much ass

Cheeringzone hardlopen.nl

Maak je eigen juichbord in Amsterdam
Kom je iemand aanmoedigen? Heb je nog geen spandoek? Geen paniek, bij ons schrijf je zo een motiverende tekst op een juichbord. We hebben er genoeg liggen om een hoop deelnemers te voorzien van wat extra power!

Waar? Amstelveenseweg (176-178) ter hoogte van het Vlaamsch Broodhuys. Hoe laat? 09:00 tot 12:30 uur. Zien we jullie daar?


Rianne Hulshof
Geschreven door

Rianne Hulshof

Rianne had vroeger stiekem een hekel aan hardlopen, maar begon een paar jaar geleden met trailrunnen en is sindsdien verkocht. Na verschillende trailruns in binnen- en buitenland volgden schoorvoetend de wegwedstrijden en sinds kort heeft ze zelfs training bij een atletiekvereniging. Haar hart blijft bij het trailrunnen liggen, maar voor een 1500m op de baan of een snelle wegwedstrijd is ze ook altijd te porren. Zolang ze maar kan hardlopen, is het al snel goed.