Loop je harder met supporters?

In samenwerking met Nationale Nederlanden
Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Dinsdag, 5 oktober 2021
Loop je harder met supporters?

‘Kom op!’ ‘Je kunt het!’ ‘Doorbijten!’ Het is wel het minste wat je kunt doen wanneer je vanaf de zijlijn staat te kijken hoe iemand zichzelf in het zweet werkt. Maar helpt aanmoediging hardlopers echt naar een betere prestatie?

Jazeker! In een uitgebreide literatuurstudie zijn 21 studies over dit onderwerp naast elkaar gelegd. En wat blijkt? Verbale aanmoediging heeft een positief effect op duurprestaties. Al reageert niet iedereen hetzelfde op aanmoediging vanuit het publiek.

Bij prestatiegerichte sporters lijkt het effect op de prestatie minder groot dan bij pleziergerichte sporters. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat prestatiegerichte sporters van nature competitief zijn aangelegd. Aanmoediging van buitenaf heeft dan minder effect, omdat zij de lat hoe dan ook hoog leggen voor zichzelf en zich goed weten te motiveren om dit doel te bereiken. Bij pleziergerichte sporters kan aanmoediging juist helpen de motivatie vast te houden tijdens een zware prestatie.

Hoe werkt het?

Hardlopen doe je niet alleen met je lichaam, je mentaliteit is net zo belangrijk. En dat is waar aanmoediging goed voor is. Bemoedigende woorden kunnen de motivatie vergroten en een stimulans zijn om alles eruit te halen. Aanmoediging kan lopers helpen om het gas nóg wat verder open te draaien. Bovendien kan aanmoediging het zelfvertrouwen verbeteren. Daardoor heb je meer vertrouwen in je eigen kunnen en geloof je dat je in staat bent je gestelde doel te behalen.

Ook kan aanmoediging negatieve gedachtenpatronen doorbreken. Tijdens het lopen raak je soms verstrikt in gedachtes die zich blijven herhalen in je hoofd. Maar gedachtes zoals ‘ik ben moe’ of ‘ik kan niet meer’ gaan je niet helpen bij het bereiken van de finish. Wanneer je iemand hoort roepen ‘kom op, je bent er bijna!’ kan dat een positieve boost geven op het moment dat je er doorheen zit.

Hoe kun je hardlopers het beste aanmoedigen?

  • Wees positief en vrolijk. Wat je precies roept, maakt niet uit. Zolang het maar positief is en de loper het gevoel bezorgd dat hij of zij goed bezig is.
  • Maak het persoonlijk Noem iemands naam. Bij grotere wedstrijden staan de namen van lopers vaak op het startnummer gedrukt, maak daar slim gebruik van.
  • Ga op een punt staan waar lopers het moeilijk krijgen. Bij de start en finish staan vaak al genoeg supporters langs de kant, kies dus een andere locatie.

Bij een marathon begint het voor de meeste lopers zwaar te worden rond het 34-kilometerpunt. Nationale-Nederlanden zorgt daarom bij de NN Rotterdam voor vier grote schermen naast het parcours, waarop persoonlijke aanmoedigingen worden afgespeeld. Via www.hardloopsupporter.nl kunnen familie en vrienden een videoboodschap inspreken voor hun marathonheld.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo Nationale Nederlanden
In samenwerking met

Nationale Nederlanden

Als supporter van alle hardlopers draagt Nationale-Nederlanden haar steentje bij aan hardlopen.nl. Het maakt niet uit wie je bent of welke afstand je loopt, Nationale-Nederlanden helpt bij het bereiken van al die persoonlijke hardloopdoelen. Zo is zij trotse sponsor van het NN Running Team en tientallen hardloopevenementen in Europa en Japan, waaronder de NN Marathon Rotterdam en NN CPC Loop Den Haag.