Loop je harder met supporters?

Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 12 oktober 2023
Loop je harder met supporters?

Sta jij binnenkort aan de start van een hardloopevenement? Vergeet dan niet je supporters op te trommelen! Aanmoediging helpt je namelijk tot betere prestaties.

Hardlopen doe je niet alleen met je lichaam, je mentaliteit is net zo belangrijk. En dat is waar aanmoediging goed voor is. Bemoedigende woorden kunnen de motivatie vergroten en een stimulans zijn om het gas nóg wat verder open te draaien. Bovendien kan aanmoediging het zelfvertrouwen van een hardloper vergroten. Hoe meer vertrouwen in je eigen kunnen, hoe groter de kans dat je jouw gestelde doel behaald.

Ook kan aanmoediging negatieve gedachtenpatronen doorbreken. Tijdens het lopen raak je soms verstrikt in gedachtes die zich blijven herhalen in je hoofd. Maar gedachtes zoals ‘ik ben moe’ of ‘ik kan niet meer’ gaan je niet helpen bij het bereiken van de finish. Wanneer je iemand hoort roepen ‘kom op, je bent er bijna!’ kan dat een positieve boost geven op het moment dat je er doorheen zit.

Hoe groot is het effect?

Bij prestatiegerichte sporters lijkt het effect van aanmoediging op de prestatie minder groot dan bij pleziergerichte sporters. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat prestatiegerichte sporters van nature competitief zijn aangelegd. Aanmoediging van buitenaf heeft dan minder effect, omdat zij de lat hoe dan ook hoog leggen voor zichzelf en zich goed weten te motiveren om dit doel te bereiken. Bij pleziergerichte sporters kan aanmoediging juist helpen de motivatie vast te houden tijdens een zware prestatie.

Tips voor supporters


  • Zorg dat je op de hoogte bent van de wedstrijdinformatie. Hoe laat is de start? Wat is het parcours? En op welke punten kun je het beste gaan staan? Laat aan degene die je aanmoedigt weten waar hij of zij jou kan verwachten. Dan is de kans groter dat je niet ongemerkt voorbij wordt gelopen.
  • Wees positief en vrolijk. Wat je precies roept, maakt niet uit. Zolang het maar positief is en de loper het gevoel bezorgd dat hij of zij goed bezig is. Met het roepen van iemands naam trek je vaak makkelijker de aandacht. Bij een vriend of familielid doe je dat waarschijnlijk vanzelf. Wil je deelnemers aanmoedigen die je niet kent? Check dan even het startnummer, bij grotere wedstrijden staat vaak de naam op gedrukt.
  • Ga op een punt staan waar lopers het moeilijk krijgen. Bij de start en finish staan vaak al genoeg supporters langs de kant, kies een minder voor de hand liggende locatie om een groter effect te bereiken met je aanmoediging.
  • Naast morele steun kun je als supporter ook een praktische rol vervullen. Zo kun je vlak voor de start een hardloopjack aannemen, onderweg een bidon of gelletje aanreiken en foto’s maken van jouw hardlopende kanjer.
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.