Hardlopend afval opruimen voor de ASML Marathon Eindhoven

Bert
Bert Pessink Woensdag, 3 augustus 2022
Hardlopend afval opruimen voor de ASML Marathon Eindhoven

In het weekend van 8 en 9 oktober staat Eindhoven weer in het teken van de marathon. Voordat op zondag het startschot valt, wordt op zaterdag het marathonparcours afvalvrij gemaakt met de Renewi Plogging Run. Deelname is gratis en voor iedere plogger is er na afloop een medaille.

‘Met de Renewi Plogging Run gaan we in kleine groepjes op pad om samen een groot gedeelte van het marathon parcours in Eindhoven te ontdoen van zwerfafval. Zwerfafval is een probleem en met dit ploggen, een uit Zweden overgewaaide sterk groeiende trend van hardlopen en afval opruimen, willen we bij de ASML Marathon Eindhoven de aandacht vestigen op het voorkomen hiervan’, aldus projectmanager Lotte Vloedmans.

Zet je beste beentje voor

De deelnemers aan de Renewi Plogging Run verzamelen zich op zaterdagmorgen 8 oktober om 10.00 uur in het centrum van Eindhoven en worden daar gekoppeld aan een ambassadeur. Deze ambassadeurs zijn bekende en ervaren ploggers. De groepjes nemen in ongeveer een uur tijd een bepaalde sectie van de marathonroute onder de loep. In dat uur kan al joggend ongeveer 4 kilometer parcours goed worden gezuiverd van zwerfaval.

De organisatie van de ASML Marathon Eindhoven zorgt in samenwerking met afval en recyclespecialist Renewi voor alle benodigde materialen. De ploggers krijgen een hesje, handschoenen, grijpers en afvalzakken. Bij iedere groep fietst er iemand mee op de bakfiets om gemakkelijk al het gevonden zwerfvuil te vervoeren. Na een uurtje komen alle groepen weer bij elkaar voor een centrale afsluiting en wordt al het verzamelde zwerfafval gewogen en door Renewi afgevoerd. Hierna krijgen alle deelnemers een milieubewuste medaille.

Milieubewuste warming-up

Vloedmans: ‘Deze Renewi Plogging Run, vast onderdeel van de ASML Marathon Eindhoven, is een goede en gezonde warming up voor een van de afstanden tijdens het marathon weekend. Het is voor milieubewuste lopers een gezellige en laagdrempelige activiteit waarbij je op een sportieve manier je steentje bijdraagt aan een zichtbaar schonere omgeving. Ook dit jaar hopen we weer op een grote deelname. Alle deelnemers van de marathon maar ook de stad Eindhoven zullen je dankbaar zijn.’

Doe gratis mee

Renewi Plogging Run

Help jij mee het parcours van de ASML Marathon Eindhoven afvalvrij te maken? Doe gratis mee met de Renewi Plogging Run!

Meld je aan
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.