Ploggen, hoe pak je het aan?

Lysanne
Lysanne Wilkens Zaterdag, 19 maart 2022
Ploggen, hoe pak je het aan?

Bij ploggen raap je afval tijdens het hardlopen. Zo ben je niet alleen sportief bezig, maar doe je ook iets goeds voor de wereld. Daardoor kom je met een dubbel zo voldaan gevoel weer thuis!

Het woord ploggen is een combinatie van joggen en het Zweedse ‘plocka up’ dat oprapen betekent. Gewapend met een vuilniszak trek je de straat op om tijdens je training zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Zo draag je op een sportieve manier je steentje bij aan het milieu.

Uitstekende training

Door te ploggen heb je direct een doel voor je training. Je bent niet meer zo gefocust op de afstand die je aflegt, maar laat je leiden door het afval dat je onderweg tegenkomt. Zo tik je ongemerkt een hoop kilometers weg. Ploggen doe je het best op een rustig tempo, tijdens je duurloop bijvoorbeeld. En door afval te rapen tijdens je lange duurloop, wordt die training ineens een stuk afwisselender.

Wil je niet je hele training aan ploggen besteden? Gebruik je warming-up dan om afval te verzamelen. Dan kun je daarna gewoon de interval- of tempotraining doen die je voor ogen had. En een mooie bijkomstigheid: tijdens ploggen zak je regelmatig door je benen om afval te rapen, waardoor je je jouw hamstrings en billen extra versterkt.

Hoe begin je?

Moeilijk is het niet. Je neemt een vuilniszak mee en kunt eventueel een paar handschoenen dragen om je te beschermen tegen scherpe en vieze voorwerpen. Bij de meeste gemeentes kun je gratis een grijper, fluovestje en de nodige vuilniszakken aanvragen. Dit kost je niets en zo kun je goed voorbereid op pad!

Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.