De Olympische Spelen gaan van start!

Vrijdag, 23 juli 2021
De Olympische Spelen gaan van start!
© Erik van Leeuwen

Na een jaar van uitstel (vanwege de coronacrisis) beginnen vandaag de Olympische Spelen in Tokio, die van 23 juli tot en met 8 augustus duren. De Nederlandse atletiekploeg telt 43 atleten die in totaal op 17 verschillende onderdelen uitkomen.

Nog even geduld tot het echte spektakel gaat beginnen: het atletiekprogramma wordt tussen 30 juli en 8 augustus afgewerkt. Door het tijdsverschil met Japan (-7 uur) zijn niet alle wedstrijdtijden even gunstig. Of je nu midden in de nacht je wekker zet, of de volgende ochtend checkt wat het resultaat is – je kunt maar beter op de hoogte zijn van het programma. Pak je agenda erbij en noteer!

Wat wil je niet missen?

De 10.000 meter belooft een spannende strijd om het goud te worden, waarbij regerend wereldkampioene Sifan Hassan het opneemt tegen de Ethiopische wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey. Ook Susan Krumins gaat van start op de 10.000 meter. In 2019 behaalde ze al een 7e plaats op het WK en hoewel Krumins weinig wedstrijden liep in de voorbereiding op Tokio, weet ze vaak op het juiste moment te schitteren.
7 augustus om 12:45u (NL-tijd)

Jill Holterman en Andrea Deelstra gaan van start op de marathon, die wordt gelopen in Sapporo. Holterman gooide twee jaar geleden het roer radicaal om toen ze besloot haar baan op te zeggen en zich volledig op de sport te richten. Nog geen jaar geleden debuteerde ze op de marathon, in Japan loopt Holterman haar haar derde marathon. Deelstra heeft meer marathonervaring en nam in 2016 ook al deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar eindigde ze op een 60eplaats.
7 augustus om 0:00u (NL-tijd)

Maar liefst zes Nederlandse mannen liepen de marathonlimiet voor Tokio, terwijl voor slechts drie daadwerkelijk een startbewijs klaarlag. Abdi Nageeye werd als snelste van de seizoensranglijst (2.06.17) automatisch geselecteerd. De twee overige startplaatsen zijn aanwijsplaatsen. In de zorgvuldige afweging van factoren zoals de omstandigheden waaronder de prestatie is geleverd en de prestatieontwikkeling van de atleten, is niet afgeweken van de volgorde op de seizoensranglijst. Daarmee zijn de startplekken toegewezen aan Khalid Choukoud (2.09.55) en Bart van Nunen (2.10.14).
8 augustus om 0:00u (NL-tijd)

Bekijk hier het complete atletiekprogramma.