Zo maak je zelf Strava Art

Lysanne
Lysanne Wilkens Dinsdag, 1 maart 2022
Zo maak je zelf Strava Art
In plaats van jezelf uit te dagen steeds sneller of verder te lopen, draait het bij Strava Art om creativiteit. Al hardlopend maak je een kunstwerk dat wordt vastgelegd door je gps-signaal. Met de tips van Strava Art liefhebber Sander Gabel, op Instagram bekend onder de naam @Runbrandt, kun je zelf aan de slag.

Het uitstippelen van een creatief figuur voor je hardloopronde werkt motiverend. Je bent eerder geneigd een langere afstand af te leggen en door op een andere manier met je route bezig te zijn, vliegen de kilometers voorbij. Je kunt bovendien een hoop kudo’s op Strava verwachten voor jouw zorgvuldig gecreëerde hardloopkunst. Dus waar wacht je nog op?

Bestudeer de kaart

Voor het uitstippelen van een route ben je afhankelijk van de mogelijkheden die een kaart biedt. Vooraf bedenken hoe je wil dat jouw Strava Art eruit komt te zien, heeft daarom weinig zin. Je kunt jezelf beter laten inspireren door de wegenpatronen die je op de kaart terugvindt. ‘Daarbij let ik met name op kleine details, zoals de mogelijkheid om een oog of kop van een dier te vormen. Van daaruit kijk ik verder’, legt Gabel uit. ‘Voor inspiratie kijk ik weleens op Strav.Art, een website waar hardlopers hun creaties uploaden.’

Digitaal tekenen

Het tekenen van een route doe je het liefst digitaal. Via Strava Routebouwer of Plot-a-route bijvoorbeeld. Strava is eenvoudiger in gebruik en biedt de mogelijkheid om je ontworpen route direct vanuit de app te lopen, maar voor uitgebreidere tekeningen raadt Gabel Plot-a-route aan. ‘Deze website biedt veel mogelijkheden. Je kunt in ieder stadium nieuwe routepunten toevoegen, secties verslepen en bepaalde gedeeltes opnieuw tekenen.’

Leg de lat niet te hoog

In de gedetailleerde figuren die Gabel ontwerpt, zit soms uren werk. Je hoeft het jezelf natuurlijk niet meteen zo moeilijk te maken. Begin met een eenvoudig ontwerp en onthoud dat je tekening niet in één keer perfect hoeft te zijn. ‘De route kun je vaak achteraf nog aanpassen. Wanneer het niet mogelijk is om later routepunten toe te voegen, is het handig om op voorhand al zoveel mogelijk punten aan te klikken, zodat je deze later kunt verschuiven’, tipt Gabel.

Vertrouw op je gps

Zodra je tevreden bent over je route, kun je hem uploaden naar je sporthorloge of smartphone. Belangrijk is dat je een gps-signaal kunt ontvangen om de route te volgen. De kunst is nu om ervoor te zorgen dat je niet een afslag van je nauwkeurig uitgestippelde route mist. ‘Wanneer je per ongeluk een straat te ver loopt, is dat meestal niet direct een probleem. Maar soms komt het heel precies, bij een oogje of de tanden van een dier bijvoorbeeld’, weet Gabel. ‘Dan vind ik de navigatie van mijn telefoon overzichtelijker. Je kunt vaak net wat beter zien welke afslag je moet hebben en kunt makkelijker inzoomen. Is de route niet zo complex, dan kun je prima met een horloge navigeren.’

Ga jij de uitdaging aan?

Maak zelf Strava Art

Upload je creatie via Strava en maak kans op ASICS prijzen. Gebruik op Instagram de hashtag #straavart en tag @HardlopenNL.

Ik doe mee
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.