Zie met Strava Heatmap waar je vaak traint

Zaterdag, 3 december 2016
Zie met Strava Heatmap waar je vaak traint
In één oogopslag zien welke rondjes jij vaak loopt? Dat kan met Strava Heatmaps. Met deze app leg je alle data van je trainingen over elkaar heen en krijg je een mooi grafisch overzicht te zien. Omdat Strava heel veel data verzamelt kun je ook wereldwijd zien wat populaire hardloopgebieden zijn.

Ook voor hardlopers

Strava is één van de vele hardloopapps waarmee je je trainingen kunt registreren en delen met je vrienden. Strava is vooral onder wielrenners populair. Door het groeiende gebruik van sporthorloges neemt ook het aantal hardlopers met Strava toe. Het unieke aan Strava ligt in het sociale aspect van het delen van je prestaties en de onderlinge strijd die je op segmenten kan aangaan met je vrienden.

Schat aan data

Als je Strava altijd gebruikt bij je trainingen heb je een schat aan interessante data. Een goed voorbeeld is de Heatmap, dat is een kaart waarop je door kleuren kunt zien waar je het meeste bent geweest tijdens je trainingen. Hoe donker de kleuren hoe vaker je op die route bent geweest. Als je Strava gebruikt kun je deze optie eenvoudig vinden onder ‘Dashboard’. Wel jammer: deze optie is alleen te gebruiken voor betalende ‘premium’ gebruikers.

Gratis tool

Handige appontwikkelaars hebben al een gratis versie van de Strava-Heatmapp gemaakt. Zo is de tool van Jonathan O’ Keeffe een goed alternatief. Het is daarna heel simpel: je logt een keer in met je Strava-account aan en je kan vervolgens zo de activiteiten selecteren die je wilt laten zien op het kaartje. Je kan dus ook kiezen om alleen je hardlooptrainingen van het afgelopen jaar te laten zien of ook van eerdere jaren.

Een screenshot van de heatmap van Jonathan O' Keeffe.

Global Heatmap

Deze heatmap kun je goed gebruiken om te zien waar je vaak loopt. Daarmee kun je ook onontgonnen terrein ontdekken en op zoek gaan naar nieuwe rondjes. Andersom kun je ook op die manier populaire hardloopgebieden ontdekken met de Global Heatmap van Strava. Daarop zijn alle activiteiten van alle Strava-gebruikers over elkaar heen gelegd op een kaart.

Populaire gebieden in Nederland

Dat geeft leuke inzichten: zo kun je bijvoorbeeld zien dat hardlopen in Nederland populair is, of het gebruik van Strava. Als je inzoomt op Nederland dan zie je logischerwijs dat rond de grote steden veel wegen oplichten. Maar vooral Nijmegen, de Veluwe, Zuid-Limburg en de kustlijn laten veel hardloopactiviteit zien.

Apps