Al gehoord van een Runcation?

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Maandag, 25 oktober 2021
Al gehoord van een Runcation?

Voor een hardloopevenement in het buitenland kun je vaak prima in één weekend op en neer. Maar waarom zou je niet wat langer de tijd nemen als je toch eenmaal de landsgrens bent overgestoken? Lysanne Wilkens, redacteur van hardlopen.nl, besloot de Medio Maratón Valencia aan te grijpen om een volle maand onder de Spaanse zon te vertoeven, ofwel een runcation.

Mijn bovenbenen voelen zwaar, mijn linkerheup zit vast en ik heb een blauwe teennagel. De prijs die ik moet betalen voor mijn persoonlijk record van 1.14.11 op de halve marathon. Gisteren was namelijk het hoogtepunt van mijn buitenlandse avontuur: de Medio Maratón Valencia, één van de populairste wegwedstrijden in Spanje. Het parcours is snel, vlak en trekt atleten vanuit de hele wereld aan. De hele stad loopt uit tijdens de race, waardoor bijna iedere meter van het 21-kilometer lange parcours vol supporters staat. In 2019 liep ik mijn eerste halve marathon in Valencia, wat zo goed beviel, dat ik besloot dit jaar terug te keren. En niet voor een weekend, maar voor een volledige maand.

Maand biedt mogelijkheden

Bij een runcation draait het om twee dingen: hardlopen en vakantievieren – al heb ik er vanwege mijn langere verblijf en de mogelijkheid om online te werken voor gekozen ook mijn werk mee te nemen naar Valencia. Een runcation kun je zo lang of kort maken als je zelf wil. Maar hoe langer je ergens verblijft, des te groter de kans dat je aan meerdere evenementen kunt deelnemen. Zo heb ik niet alleen de Medio Maratón kunnen lopen, maar drie weken eerder ook een 10 kilometer wegwedstrijd. En dan heb ik zelfs nog een 5 kilometer evenement laten schieten. Dat maakt het de reis dubbel en dwars waard!

Tijd om te wennen

Door al eerder op je plaats van bestemming te zijn, geef je jouw lichaam de kans om te acclimatiseren: wennen aan het eventuele temperatuur- en hoogteverschil. In Valencia is het in de maand oktober gemiddeld 25 graden, wat ik de ideale hardlooptemperatuur vind (één van de redenen dat juist dit mijn bestemming werd). Dat je kunt trainen in dezelfde omstandigheden als het evenement waar je naartoe werkt, maakt de kans op een succesvolle afloop groter.

Door alvast eerder aanwezig te zijn, heb je bovendien tijd om het wedstrijdparcours te verkennen en daar mogelijk op te trainen. Hoewel je je bij een trailrun waarschijnlijk liever laat verrassen op de dag zelf, is het bij een wegwedstrijd waar je jouw persoonlijke record wil aanvallen verstandig om te weten wat je te wachten staat op de wedstrijddag. Het parcours van de Medio Maratón Valencia loopt over autowegen, waar ik in de voorbereiding niet kon trainen. Gelukkig was er een uitstekend alternatief: het 9-kilometer lange park Jardin del Turia, waar een speciale hardlooproute is aangelegd (geen fietsers of wandelaars die je in de weg lopen – alleen een heleboel andere hardlopers).

Is het iets voor mij?

Als je reislustig bent en graag hardloopt, is een runcation zeker het overwegen waard. Met de flexibiliteit van het huidige werken, zijn velen van ons minder gebonden aan een locatie, wat het makkelijker maakt om één of meerdere weken vanuit het buitenland te werken. Een gebrek aan vakantiedagen hoeft jouw internationale hardloopavontuur dus niet in de weg te staan.

Een lange tijd van huis betekent vaak wel een lange tijd zonder je vertrouwde trainingsmaatjes. Het helpt als je het niet erg vindt om in je eentje jouw trainingen af te werken, maar je kunt jezelf natuurlijk ook bij een plaatselijke atletiekvereniging of loopgroep aansluiten.

En je hoeft absoluut geen gevorderde hardloper te zijn om voor een hardloopevenement het buitenland op te zoeken. Juist wanneer je net begint, kan een evenement in het buitenland een goede motivatie zijn om je trainingen door te zetten. Dus, waar wacht je nog op?!

Evenementen Halve marathon Motivatie Ontspanning
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.