Al gehoord van een Runcation?

Lysanne
Lysanne Wilkens Dinsdag, 1 augustus 2023
Al gehoord van een Runcation?

Voor een hardloopevenement in het buitenland kun je vaak prima in één weekend op en neer. Maar waarom zou je niet wat langer de tijd nemen als je toch eenmaal de landsgrens bent overgestoken? Lysanne Wilkens, redacteur van hardlopen.nl, besloot de Medio Maratón Valencia aan te grijpen om een volle maand onder de Spaanse zon te vertoeven, ofwel een runcation.

Bij een runcation draait het om twee dingen: hardlopen en vakantievieren. Een hardloopvakantie dus eigenlijk. En die kun je op verschillende manieren invullen. Of je nu toewerkt naar een hardloopevenement in het buitenland waar je enkele dagen (of weken) verblijft of een bestemming uitkiest waar je volop kunt trailrunnen. Hardlopen staat centraal tijdens jouw reis.

Mijn ervaring

Zelf ging ik dit avontuur aan in 2021. De aanleiding was voor mij de Medio Maratón Valencia, één van de populairste wegwedstrijden in Spanje die jaarlijks plaatsvindt eind oktober. Het parcours is snel, vlak en trekt atleten vanuit de hele wereld aan. Mijn doel: een persoonlijk record op de halve marathon. In plaats van alleen een weekend op en neer te reizen voor dit specifieke evenement, besloot ik een volle maand in Valencia te verblijven (met dank aan de mogelijkheid van remote werken). Daardoor kon ik niet alleen de Medio Maratón lopen, maar ook een 10 kilometer wegwedstrijd enkele weken eerder.

Hoe lang ga je?

Een runcation kun je natuurlijk zo lang of kort maken als je zelf wil. Het voordeel van een langer verblijf is dat je meer tijd hebt om de omgeving te verkennen, alvast aan de (wedstrijd)omstandigheden te wennen en mogelijk zelfs aan meerdere evenementen deel te nemen.

Reis je naar het buitenland om aan een hardloopevenement deel te nemen? Dan is het fijn dat jouw lichaam vooraf kan wennen aan het eventuele temperatuur- en hoogteverschil. Acclimatiseren dus. In Valencia is het in de maand oktober gemiddeld 25 graden, wat ik de ideale hardlooptemperatuur vind (één van de redenen dat juist dit mijn bestemming werd). Dat je kunt trainen in dezelfde omstandigheden als het evenement waar je naartoe werkt, maakt de kans op een succesvolle afloop groter.

Door op tijd af te reizen naar de locatie waar jouw hardloopavontuur plaatsvindt, kun je bovendien het wedstrijdparcours alvast verkennen en daar mogelijk op te trainen. Hoewel je je bij een trailrun waarschijnlijk liever laat verrassen op de dag zelf, is het bij een wegwedstrijd waar je jouw persoonlijke record wil aanvallen verstandig om te weten wat je te wachten staat op de wedstrijddag. Voor mij gold dat ik niet op het parcours van de Medio Maratón Valencia zelf kon trainen - dat loopt grotendeels over autowegen - maar gelukkig was er een uitstekend alternatief: het 9-kilometer lange park Jardin del Turia, waar een speciale hardlooproute is aangelegd (geen fietsers of wandelaars die je in de weg lopen – alleen een heleboel andere hardlopers).

Zo kies je jouw bestemming

Bepaal van tevoren wat het doel van je runcation is. Wil je lopen voor ontspanning en de natuur? Dan is trailrunning waarschijnlijk wat voor jou. Je kunt vanuit een vaste verblijfplaats op pad of kiezen voor een huttentocht waarbij je dagelijks met kleine bepakking van hut naar hut rent. Houd je van een uitdaging? Je kunt het zo extreem maken als je zelf wil. De Run Iceland of de Jungfrau Marathon zijn bijvoorbeeld ervaringen om nooit te vergeten. In dit artikel tippen we hardloopevenementen voor op je bucketlist. Wil je een halve of hele marathon lopen op een bijzondere bestemming? Dat is in bijna iedere grote stad tegenwoordig wel mogelijk!

Is het iets voor mij?

Als je reislustig bent en graag hardloopt, is een runcation zeker het overwegen waard. Met de flexibiliteit van het huidige werken, zijn velen van ons minder gebonden aan een locatie, wat het makkelijker maakt om één of meerdere weken vanuit het buitenland te werken. Een gebrek aan vakantiedagen hoeft jouw internationale hardloopavontuur dus niet in de weg te staan.

Een lange tijd van huis betekent vaak wel een lange tijd zonder je vertrouwde trainingsmaatjes. Het helpt als je het niet erg vindt om in je eentje jouw trainingen af te werken, maar je kunt jezelf natuurlijk ook bij een plaatselijke atletiekvereniging of loopgroep aansluiten.

En je hoeft absoluut geen gevorderde hardloper te zijn om voor een hardloopevenement het buitenland op te zoeken. Juist wanneer je net begint, kan een evenement in het buitenland een goede motivatie zijn om je trainingen door te zetten. Dus, waar wacht je nog op?!

Evenementen Halve marathon Motivatie Ontspanning
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.