Hardloopevenementen voor op je bucketlist

Lysanne Wilkens Zaterdag, 12 september 2020
Hardloopevenementen voor op je bucketlist
Het deelnemen aan grootschalige hardloopevenementen is op dit moment even niet mogelijk, maar fantaseren over nieuwe doelen kan gelukkig altijd. Om je te inspireren zetten we een aantal bijzondere hardloopevenementen op een rij. Wat staat er op jouw bucketlist?

Polar Circle Marathon

Voor een bijzondere marathonervaring reis je af naar een van de meest afgelegen uithoeken van de wereld. De Polar Circle Marathon in Groenland is een unieke kans om over de eindeloze ijsvlaktes en door de geluidloze arctische woestijn te lopen. Het is een uiterst uitdagend hardloopevenement waarbij je 42 kilometer lang door sneeuw loopt te ploegen, maar daardoor wel een ervaring die je niet snel meer zult vergeten.

Marathon du Médoc

Voor de echte Bourgondiër is er de Marathon du Médoc, waarbij je door de bekendste wijngaarden van het Franse Bordeaux loopt. Iedere mijl krijg je een glaasje wit, rood of rosé aangereikt en kun je Franse hapjes, zoals oesters, brie en stokbrood verwachten. Je hebt 6.30 uur de tijd om het parcours te volbrengen, wat met dit soort brandstof een vreselijke uitdaging is.

Big Five Marathon

Normaal gesproken zijn wildreservaten niet zomaar te voet toegankelijk, maar tijdens de Big Five Marathon is het mogelijk. Je krijgt de kans om al hardlopend olifanten, neushoorns, buffels, leeuwen en luipaarden te spotten. Om de veiligheid te waarborgen, worden lopers in de gaten gehouden door helikopters boven het parcours en begeleid door gewapende rangers. Bereid je voor op een uitdagend parcours over de Zuid-Afrikaanse savanne. Je bedwingt steile heuvels, loopt door los zand en over ongelijke oppervlakten met kuilen en rotsen. Vind je een hele marathon te veel van het goede? Dan kun je ook voor de halve variant gaan.

Bagan Temple Marathon

De Bagan Temple Marathon vindt plaats in Myanmar en begint en eindigt bij de eeuwenoude Htilominlo-tempel. In Bagan, wat ooit de hoofdstad was van het gelijknamige rijk in diens Gouden Eeuw, werd veel rijkdom gestopt in het bouwen van indrukwekkende tempels en deze kun je onderweg bewonderen. Hoewel je ook kunt kiezen voor een halve marathon of 10 kilometer, is het marathonparcours is het meest divers. Daarbij loop je langs rijst- en pindavelden en kom je door kleine dorpjes waar je aanmoedigingen van de lokale bevolking kunt verwachten.

Italy Coast to Coast

Met een estafetteteam van vier personen leg je in totaal 224 kilometer af. Beginnend vanuit de oostkust doorkruis je de regio’s Emilia-Romagna, Marche, Umbrië en Toscane. Je blijft weg van de traditionele routes en ontdekt het echte Italië: middeleeuwse dorpjes, het platteland, olijfgaarden en bergruggen. Geniet van de omgeving, de stilte en het Italiaanse eten.

Italy Coast to Coast

Petra Desert Marathon

De omgeving van de Petra Desert Marathon biedt genoeg afleiding om te vergeten dat je een marathon aan het lopen bent. Vanuit het startpunt in de stad Petra leidt de route je langs indrukwekkende ruïnes van graven, grotten en kloosters die in de berghellingen zijn uitgehouwen. Na een paar slopende kilometers door de woestijn staat je een pittige klim te wachten. Maar het uitzicht waar je daarna mee beloond wordt, is de inspanning meer dan waard.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.