7 tips om goede voornemens vol te houden

Maandag, 2 januari 2023
7 tips om goede voornemens vol te houden
© Barbara Kerkhof

New year, new you! Begin jij het nieuwe jaar met goede voornemens? Om je gedrag aan te passen, is meer nodig dan alleen een lijstje met punten die je wil veranderen. Met deze tips vergroot je de kans op lange termijn succes.

Het aanbreken van een nieuw jaar is voor veel mensen hét moment om de balans op te maken. Hoe kijk je terug op afgelopen jaar? En belangrijk nog, wat wil je veranderen in het nieuwe jaar? Met alleen een voornemen zet je geen verandering in gang. Daarvoor is ook toewijding, planning en motivatie nodig. Wij helpen je op weg!

1. Maak je voornemen concreet

Het succes van je goede voornemens, begint al met het opstellen ervan. Duidelijke doelen zijn makkelijker te volbrengen. Maak je voornemens dus zo concreet mogelijk. In plaats van ‘vaker hardlopen’ kun je jezelf beter ten doel stellen ‘drie keer in de week hardlopen’. Dan weet je precies wat je te doen staat en wordt je succes meetbaar. Zo kom je er ook niet zomaar meer onderuit.

2. Doe het om de juiste reden

Wees eerlijk naar jezelf. IWil je écht vaker hardlopen? Of wil je dat alleen omdat het op je trainingsschema staat? Het helpt als je overtuigd bent van het nut van je voornemens. Maak een lijstje met redenen waarom je dit goede voornemen hebt bedacht. Afzien is bovendien makkelijker als je weet waar je het voor doet.

3. Maak er een agenda-item van

Nieuwe gewoonten kun je zomaar vergeten, omdat deze nog niet onderdeel zijn van je dagelijkse routine. De waan van de dag wint het nu eenmaal vaak van lange termijn ambities. De oplossing: zet een reminder in je agenda. Na een tijdje wordt je goede gedrag vanzelf een gewoonte.

4. Denk aan het resultaat

Denk aan wat je gaat bereiken met je goede voornemens. In plaats van bezig te zijn met wat je niét mag, kun je beter kijken naar de positieve kant: je zit bijvoorbeeld lekkerder in je vel, voelt je fitter of krijgt meer energie.

5. Deel je ambitie

Je bent zelf degene die het verschil moet maken, maar je familie en vrienden kunnen een belangrijke rol vervullen door je op het rechte pad te houden. Zodra je weer moet vertellen hoe je het er vanaf brengt, is dat meteen een reality check voor jezelf. Bovendien zal je directe omgeving ook niet schromen om je te waarschuwen als je neigt een keuze te maken die niet strookt met je goede voornemen. Wel zo handig!

6. Doe het samen

Nog leuker is het natuurlijk om samen een goed voornemen te bedenken. De gedachte dat je niet de enige bent die door deze zware tijd gaat – en alle biertjes, taart of sigaretten moet afslaan – maakt het soms een stuk makkelijker. Ook kun je elkaar op de hoogte houden van je progressie en handige tips delen.

7. Beloon jezelf

Een beloning stimuleert om je goede gedrag vol te houden. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een ontspannende massage of nieuwe hardloopkleding, dat kan ook nog eens bijdragen aan het behalen van je doel.