Welke sportvoeding neem je op welk moment?

Maandag, 26 december 2022
Welke sportvoeding neem je op welk moment?

Hoe meer je loopt, hoe belangrijker voeding is. De juiste voeding levert energie en draagt bij aan je herstel. Voor hardlopers is het niet alleen van belang wát je eet, maar ook hoe je dat timet.

Hydrateren kun je leren

Voldoende drinken is voor iedereen belangrijk. Het standaard advies is om zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken – dat staat gelijk aan 6 tot 8 glazen. Maar als je hardloopt, is dat niet genoeg. Wist je dat je bijna twee keer zoveel vocht kunt verliezen tijdens een training? Het is daarom belangrijk om goed gehydrateerd van start te gaan. En dat doe je niet door van tevoren nog snel een bidon leeg te drinken.

Vooraf

Om je lichaam de kans te geven het vocht ook daadwerkelijk op te nemen, kun je het beste 2 uur voor je training al een flinke hoeveelheid drinken. Door elektrolyten aan je water toe te voegen, houdt je lichaam het vocht beter vast.

Tijdens

Zweten is gunstig omdat het helpt je lichaamstemperatuur onder controle te houden, maar zorgt ook voor verlies van vocht en elektrolyten. Om dehydratatie te voorkomen, is het van belang dat je ook tijdens het hardlopen je vochthuishouding op peil houdt. Hoeveel je precies moet drinken, hangt af van de hoeveelheid die je zweet, de intensiteit van je training en de weersomstandigheden. Een afname van 2 procent in lichaamsgewicht kan al voor prestatieverlies zorgen en dat wil je voorkomen!

Achteraf

Door jezelf voor en na het hardlopen te wegen, krijg je een idee van de hoeveelheid vocht die je tijdens een training of wedstrijd verliest. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk weer aan te vullen om dehydratatieverschijnselen, zoals hoofdpijn en duizeligheid, te voorkomen. Donkergele urine is ook een teken dat je niet genoeg hebt gedronken.

De juiste brandstof

Timing is ook bij voeding belangrijk. Met een volle maag loop je niet fijn, maar met een gebrek aan energie ben je ook niet vooruit te branden.

Vooraf

Hoe langer en intensiever je training of wedstrijd is, hoe belangrijker het is dat je energievoorraad gevuld is. Bij marathons begint het koolhydraten stapelen bij veel hardlopers al enkele dagen van tevoren. Bij minder intensieve inspanningen heb je voldoende aan een koolhydraatrijke maaltijd zo’n 3 uur voor je training of wedstrijd. Havermout, pasta en brood zijn goede koolhydraatbronnen. Een half uur van tevoren kun je eventueel nog een extra energiereep nemen om je een laatste boost te geven!

Tijdens

Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers tijdens het hardlopen. Ben je langer dan anderhalf uur onderweg? Omdat je glycogeenvoorraad (waar energie uit koolhydraten ligt opgeslagen) beperkt is, is het belangrijk om deze onderweg aan te vullen. Eten tijdens het hardlopen is geen goed idee, maar met een energiegelletje krijg je snel de juiste energie binnen.

Achteraf

Om je herstel te bevorderen, eet je het beste binnen een uur na je training. Zorg voor een combinatie van koolhydraten (om je glycogeenvoorraad weer aan te vullen) en eiwitten (om bij te dragen aan spierherstel). Heb je jezelf zo hard uitgesloofd dat je geen zin meer hebt om een maaltijd te bereiden? De makkelijke oplossing is een herstelshake zoals SiS REGO Rapid Recovery, dat zowel koolhydraten, eiwitten en elektrolyten bevat.

Herstel Eten Drinken