Voedingstip: maak je eigen energiereep

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Dinsdag, 27 december 2022
Voedingstip: maak je eigen energiereep

Heb je behoefte aan iets extra’s, maar laat je de repen vol geraffineerde suikers liever links liggen? Probeer dan eens dit recept: het voedingsbommetje. Een energiereep die je makkelijk zelf maakt. Je hebt er geen oven voor nodig. Enkel tien minuten van je tijd om het te bereiden en één uur ‘rusttijd’ in de koelkast. Daarna kun je genieten van een energiereep vol smaak en voedingsstoffen.

Het bevat de volgende ingrediënten voor ongeveer zes tot acht repen:

  • 100 g dadels, ontpit en in stukjes gesneden
  • 100 g rozijnen
  • 50 g kokosolie
  • 30 g zonnebloempitten
  • 30 g pompoenpitten
  • 30 g chiazaadjes
  • 30 g lijnzaad
  • 50 g gemengde noten, grof gehakt
  • 15 g rauwe cacao
  • 50 g kokosrasp
  • Sap van 1 limoen
  • 25 g tahin
  • 1 tl kaneel

Bereiding

  1. Week de dadels en rozijnen 5 minuten in warm water;
  2. Giet daarna af en voeg de kokosolie toe zodat het smelt;
  3. Pureer het geheel fijn met een staafmixer;
  4. Voeg alle overige ingrediënten toe en roer rustig door tot een egale massa;
  5. Verdeel het mengsel over een ovenschaal, dek het af en laat minimaal één uur rusten in de koelkast;
  6. Snijd er daarna ongeveer zes tot acht repen uit en verpak ze eventueel per reep in een stukje bakpapier. Je kunt de repen een paar dagen, in een afgesloten bakje, bewaren in de koelkast. Of invriezen voor later gebruik.

Deze reep geeft je niet alleen energie, maar ook vezels, magnesium en calcium.

De noten, zaden, pitten, gedroogd fruit en vooral de kokosrasp zijn rijk aan vezels. Vezels zijn een belangrijke voedingsbodem voor de één tot anderhalve kilo bacteriën die in je darmen leven. De nuttige bacteriën vooral. Eet jij voldoende vezels, dan floreren de nuttige darmbacteriën en produceren zij bepaalde vitamines en stoffen die je immuunsysteem versterken. Eigenlijk werkt deze zelfgemaakte energiereep op twee manieren gunstig voor je darmen; niet alleen vanwege de vezels die het bevat, maar ook omdat er geen geraffineerde suikers in zitten. Geraffineerde suikers zijn juist een voedingsbodem voor de ziekmakende darmbacteriën. Wil je meer lezen over je darmgezondheid? Lees dan een deze blog.

De zaden, pitten, tahin en rauwe cacao uit deze energiereep zijn een mooie bron van magnesium. Dat is een belangrijk mineraal voor je lichaam. Magnesium is onder andere nodig voor de energieproductie in je lichaamscellen en het goed laten functioneren van je spieren. Bovendien is tahin een mooie plantaardige bron van calcium. Naast dat calcium een bouwsteen is voor je botten, zorgt het ook voor een goede werking van je spieren.

Je eet deze reep het liefst als je terugkomt van je training

Eet je deze reep vlak voor je training dan kun je niet optimaal gebruik maken van de voedingsstoffen uit de reep. Hardlopen hoort namelijk bij de actiestand van je lichaam. Er gaat tijdens het hardlopen meer bloed richting je spieren, en minder naar je spijsvertering.

Geniet van deze reep én het hardlopen.

Recepten
Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.