Hoe voorkom ik maagdarmklachten?

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Vrijdag, 26 februari 2021
Hoe voorkom ik maagdarmklachten?

Heb je tijdens het hardlopen weleens last van steken in je zij, een opgeblazen gevoel, buikkrampen, oprispingen, diarree of voel je je misselijk? Het kunnen de gevolgen zijn van maagdarmklachten die tijdens het sporten kunnen optreden.

Je bent niet de enige die maagdarmklachten ervaart. Sterker, 30 tot 50 procent van de sporters heeft er weleens last van. Met name wanneer je langere afstanden gaat rennen, kunnen deze ontstaan. Het is vervelend en kan ten koste gaan van je prestaties. Dat wil je natuurlijk niet.

Maagdarmklachten kan meerdere oorzaken hebben. Wanneer je hardloopt, worden je darmen als het ware door elkaar geschud, waardoor je sneller last hebt van diarree. Ook kan het zijn dat je niet goed hebt gegeten of gedronken voordat je gaat rennen. Gelukkig kan The Athlete's FoodCoach jou daarbij helpen.

Om de kans op maagdarmklachten zo klein mogelijk te houden, adviseert de app om je laatste grote maaltijd twee tot drie uur voor je training te nuttigen. In de praktijk is dit vaak lastig. Daarom houdt The Athlete's FoodCoach rekening met de hoeveelheid vetten en eiwitten in je maaltijd. Vetten en eiwitten kunnen maagdarmklachten veroorzaken. Ze hebben een hoge verzadigingswaarde en tragere verteerbaarheid.

Het gevolg is dat je lichaam meer zuurstofrijk bloed nodig heeft om de vertering goed te laten verlopen. Maar dat zuurstofrijke bloed hebben je spieren ook nodig om de inspanning vol te kunnen houden. Als deze twee processen met elkaar in gedrang komen, kunnen maagdarmklachten ontstaan.

The Athlete's FoodCoach schotelt je recepten voor die ervoor zorgen dat je voldoende energie hebt voordat je gaat hardlopen, maar laag in eiwitten en vetten zijn. Zo verklein je de kans op maagdarmklachten. Eén tip: drink voldoende in de uren voor je inspanning. Minimaal een halve liter. En let ook altijd op de kleur van je urine: als deze lichtgeel is heb je voldoende gedronken. Wanneer je niet voldoende hebt gedronken, vergroot je de kans op maagdarmklachten.

Blijf je last houden van maagdarmklachten? Kies dan voor geraffineerde graanproducten, zoals witbrood, witte pasta of witte rijst. Ook kan het helpen om een paar uur voor het hardlopen geen koffie te drinken. Dit kan brandend maagzuur en darmklachten veroorzaken. Hetzelfde geldt voor alcohol en zuivel.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.