Wat een week niet hardlopen met je gezondheid doet

In samenwerking met ASICS
Woensdag, 4 mei 2022
Wat een week niet hardlopen met je gezondheid doet
© ASICS

Merk jij dat je minder goed in je vel zit als je een paar dagen niet beweegt? Dat is niet gek, want stilzitten heeft een negatieve impact op je mentale gezondheid. Dit is voor het eerst aangetoond in de Mind Race, een experiment van ASICS waarbij sporters hun sportroutine een week lang pauzeerden.

Wanneer je een week niet traint, zal je niet direct je spierkracht en conditie verliezen. Wat een grotere impact heeft, zijn de gevolgen voor je mentale gezondheid. Dat merk je namelijk direct!

Misschien herken je het wel, dat onrustige gevoel als je een paar dagen niet loopt. Je stressniveau is hoger en je energieniveau waarschijnlijk lager. Waar een rondje hardlopen ervoor zorgt dat je beter in je vel zit, heeft een paar dagen stilzitten juist het tegenovergestelde effect.

ASICS Mind Race

Professor Brendon Stubbs, onderzoeker op het gebied van beweging en de mind, onderzocht de mentale gesteldheid van gezonde deelnemers die hun reguliere fitness routine één week lang onderbraken. Voor dit onderzoek zijn 58 sporters uit 21 verschillende landen gevolgd, die normaal gesproken meer dan 150 minuten per week sporten. De gemoedstoestand werd onder andere vastgelegd met de ASICS Mind Uplifter.

Na slechts één week van fysieke inactiviteit bleek zowel het cognitieve als het emotionele welzijn verslechterd. De gemiddelde score in de ASICS Mind Uplifter daalde van 68 naar 55 uit 100. Wanneer actieve mensen stopten met bewegen, daalde het energieniveau gemiddeld met 23 procent en verminderde het vermogen om met stress om te gaan met 22 procent. Ook het zelfvertrouwen werd 20 procent minder, de positiviteit daalde met 16 procent en piekeren nam toe met 23 procent. Deze effecten zijn te vergelijken met een week slaapgebrek.

15 minuten bewegen

Ben je druk, gestrest of moe? Des te meer reden om je hardloopschoenen aan te trekken! En volgens het onderzoek van ASICS is 15 minuten en 9 seconden al voldoende om de positieve effecten op je mentale gesteldheid te ervaren. Die investering van een kwartier levert je de rest van de dag meer energie, ontspanning en een goed gevoel. Kleine moeite, groot plezier!

Lichaam Motivatie Ontspanning
Logo ASICS
In samenwerking met

ASICS

Als groot sportmerk heeft ASICS het doel om de loop- en wandelsport te stimuleren en hardlopers zo goed als mogelijk te ondersteunen. ASICS hecht veel belang aan de gezondheid van de mens. Zo luidt ook de slogan van ASICS: Anima Sana In Corpore Sano: "Een gezonde geest in een gezond lichaam".