Hoe kies ik de juiste sportdrank?

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Woensdag, 3 maart 2021
Hoe kies ik de juiste sportdrank?

Doordat je tijdens het hardlopen zweet, verlies je niet alleen vocht maar ook mineralen. Dat zijn voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam te laten functioneren. Daarnaast gebruik je tijdens het hardlopen energie. Met de juiste sportdrank krijg je koolhydraten voor energie binnen en vul je je vocht en mineralen aan.

Sportdranken kun je in drie typen onderscheiden: hypotone sportdranken, isotone sportdranken en hypertone sportdranken. Hoe weet je nou welke jij het best kunt kiezen? Wij leggen het je uit.

Hypotone sportdrank

Het bekendste voorbeeld van een hypotone sportdrank is water. Een hypotone drank bevat minder opgeloste deeltjes dan de concentratie deeltjes in je bloed. Hierdoor wordt hypotone sportdrank eenvoudig opgenomen en is deze goed voor de hydratatie. De hypotone sportdrank bevat maximaal 4 gram koolhydraten per 100ml.

Hypotone sportdrank is vaak de meest veilige en verstandige keuze om tijdens het hardlopen te pakken. The Athlete's FoodCoach adviseert je hypotone sportdrank te pakken bij trainingen korter dan een uur. Wanneer je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn voordat je gaat hardlopen, heb je de koolhydraten uit de isotone sportdrank niet tijdens het sporten nodig om de inspanning vol te houden.

Omdat een training korter dan een een uur een relatief korte inspanning is en drinken tijdens het hardlopen lastig is, kun je ervoor kiezen om te drinken voordat je gaat hardlopen.

Isotone sportdrank

Isotone sportdrank wordt ook wel de dorstlesser genoemd. Zij bevat de ideale verhouding van vocht, mineralen en koolhydraten, doordat de deeltjes in de drank gelijk zijn aan de deeltjes in je bloed. Hierdoor wordt deze drank snel opgenomen.

In isotone sportdrank zit tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 ml. De koolhydraten in de drank zorgen ervoor dat je voldoende energie binnenkrijgt tijdens het hardlopen om je prestatieniveau vast te houden en door het zout houdt je lichaam je vocht langer vast. The Athlete's FoodCoach adviseert de isotone sportdrank wanneer je langer dan een uur gaat hardlopen.

Twijfel je of jouw drank een isotone sportdrank is? Vaak staat het op het product vermeld.

Hypertone sportdrank

In hypertone sportdrank is de concentratie deeltjes hoger dan dat van het bloed. De drank bevat meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml. Doordat het lichaam altijd in balans wil zijn, moet het de hypertone drank als het ware eerst verdunnen. Het gevolg: de drank wordt minder snel opgenomen in het bloed.

The Athlete's FoodCoach adviseert de hypertone drank niet te nemen tijdens het hardlopen. Het werkt minder goed om je dorst te lessen, omdat het langer duurt voordat je lichaam de grote hoeveel deeltjes heeft opgenomen. Alleen wanneer je binnen een korte periode (24 uur) weer een topprestatie moet leveren, kan het helpen om na het hardlopen hypertone sportdrank te pakken.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.