Wat zijn suikers eigenlijk?
Suikers - zoals een energiegel, een glas frisdrank, snoep, koek of zoet beleg - vallen onder de koolhydraten. Denk bij koolhydraten verder nog aan aardappels, rijst, pasta, havermout, brood, crackers, groente en fruit.
Je lichaam breekt deze koolhydraten tot kleine deeltjes glucose af. Glucose komt via je darmen in je bloed terecht en zo stijgt je bloedglucosespiegel, oftewel je bloedsuikerspiegel. Onder invloed van het hormoon insuline kunnen je cellen glucose opnemen en er energie van maken. Gebruik je die energie niet direct omdat je bijvoorbeeld veel zit óf veel koolhydraten eet, dan slaat je lichaam een gedeelte op als glycogeen. Dat is een voorraadje aan glucose in je lever en spieren. De rest slaat je lichaam op als vetreserve.
De groep koolhydraten kunnen we verder onderverdelen in snelle en langzame koolhydraten. De snelle variant laat je bloedsuikerspiegel snel stijgen - zoals de naam al doet vermoeden – omdat ze vrijwel geen vezels of voedingsstoffen bevatten. Denk aan gummybeertjes, suiker in je thee, zoet beleg, energiegelletjes of energiedranken. Na een snelle stijging volgt vaak een snelle daling van je bloedsuikerspiegel, dat kan aanvoelen als een energiedip. Daar kun je weer uitkomen door opnieuw suikers te eten, maar dan begint de achtbaan weer opnieuw. Een ander punt is dat deze snelle suikers vrijwel geen voedingsstoffen meer bevatten. En dat is zonde, want die heb je – zeker als hardloper – hard nodig om bijvoorbeeld te herstellen van je training.