Wat is het beste tijdstip om te lopen?

Zaterdag, 4 april 2020
Wat is het beste tijdstip om te lopen?
Wanneer kun je het beste hardlopen? ’s Morgens of ’s avonds? Of overdag misschien? Het tijdstip waarop je loopt is van invloed op je prestaties. Wat voor jou het beste tijdstip is, is niet alleen afhankelijk van je agenda, maar óók van je biologische klok.

Er zijn veel hardlopers die ’s morgens voor dag en dauw hun bed uitkomen voor een hardlooptraining. “Dan ben ik de rest van de dag lekker fit”, hoor je ze vaak zeggen. Er zijn ook veel lopers – misschien nog wel meer – die juist aan het eind van de dag gaan lopen. Als ze thuiskomen van hun werk bijvoorbeeld: “Heerlijk om zo mijn hoofd leeg te maken.” En anderen trainen nog later op de avond. Zeker in de zomer, als het lang licht is, is dat natuurlijk goed te doen. Minder mensen lijken overdag te lopen, vanwege hun werk en andere verplichtingen.

’s Morgens niet lopen

Wat voor jou het beste tijdstip is, is afhankelijk van je biologische klok. Ben je een avondmens? Dan ben je ’s morgens zeker niet op je best. Maar het zal je misschien verbazen: ook ochtendmensen zijn ’s morgens niet in topvorm.

In de loop van de jaren zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het beste tijdstip om te lopen. Daaruit blijkt dat prestaties van sporters nauw samenhangen met hun biologische klok. Met name avondmensen zijn hier gevoelig voor. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Birmingham dat avondmensen tijdens een sprint in de ochtend maar liefst 26 procent langzamer zijn dan bij een sprint in de avond. Het verschil in prestatievermogen heeft te maken met allerlei interne processen die worden beïnvloed door de biologische klok: hartslag, lichaamstemperatuur, concentratie en reactietijd. Niet zo gek dat dit onze prestaties beïnvloedt.

Wanneer je dan het beste wel kunt lopen? Avondmensen pieken halverwege de avond, ochtendmensen juist rond het middaguur en mensen zonder specifieke voorkeur aan het eind van de middag. 7 uur ’s morgens lijkt voor niemand het ideale tijdstip om een topprestatie te leveren. De meeste sporters pieken ongeveer 6 uur na het ontwaken, voor avondmensen kan dit zelfs oplopen tot 11 uur.

Je klok beïnvloeden

Wat moeten lopers nu met deze kennis? Soms kun je domweg geen tijdstip in je agenda vinden dat optimaal past bij je biologische klok. En wat te denken van evenementen? Het goede nieuws is dat je je biologische klok wel kunt beïnvloeden door je activiteitenpatroon (inclusief je trainingen), het tijdstip van je maaltijden en de hoeveelheid licht waaraan je jezelf blootstelt, gedurende een periode bij te sturen. Dus moet je eens vroeg op voor een marathon terwijl je een avondmens bent? Start dan een paar weken tevoren met het verschuiven van je dagritme. Sta elke dag 5 minuten eerder op, eet en train ook telkens wat eerder en doe ’s avonds iets vroeger de gordijnen dicht. Je zult zien dat je dan langzaam went aan je nieuwe ritme. Wie weet sta je dan op de dag van de marathon ’s morgens toch fris en energiek aan de start.

Stoppen met je ochtendtraining?

Kun je vanaf nu dan maar beter niet meer ’s ochtends lopen? Nee, dat willen we zeker niet beweren. Er zijn ook goede redenen om dit wel te blijven doen. Ook al ben je dan niet op je best. Je hebt dan wel je training achter de rug, zodat je je niet meer druk hoeft te maken als je dagelijkse bezigheden onverhoopt uitlopen en je bijvoorbeeld moet overwerken. Ook als je wilt afvallen is ’s ochtends lopen (zelfs nog voor het ontbijt) geen gek idee. Ten slotte is het ’s ochtends vaak nog heerlijk rustig op je hardlooproute, is de natuur op z’n mooist en is het in de zomer ook nog eens heerlijk fris.

Verruil je ochtendtraining dus niet direct voor een late avondtraining. Want aan ’s avonds trainen zitten ook nadelen. Zo kun je na een late avondtraining moeite hebben om in slaap te komen en is het misschien lastig om daarna je glycogeenvoorraden nog aan te vullen.

Vind een tijdstip dat bij je past

Hoewel het middaguur en de vroege avond de beste momenten lijken om een goede prestatie te leveren, hoef je echt niet iedere dag op dit tijdstip te gaan hardlopen. Train op tijdstippen waar jij je lekker bij voelt en die passen in jouw agenda. Het belangrijkste is dat je je trainingen tot een vast onderdeel van die agenda maakt en je daar een ritme in vindt waar jij je lekker bij voelt. Het tijdstip is dan echt van secundair belang.