Mentaal sterk tijdens een wedstrijd: 4 tips

Vrijdag, 14 juni 2024
Mentaal sterk tijdens een wedstrijd: 4 tips

Ik kan het niet. Het is nog zo ver. Ik ga mijn doel nu toch niet meer halen, dus ik ga rustig aan doen. Iedere hardloper kent het wel: belemmerende gedachten die tussen jou en jouw doelen staan. Wil jij het beste uit je sportieve prestaties halen, dan is het belangrijk dat je niet alleen fysiek traint, maar ook mentaal. Wij geven je 4 tips die jou mentaal sterker maken.

1. Visualiseer

Loop een wedstrijd een paar keer in je hoofd. Welke omstandigheden kom je allemaal tegen, hoe hard ga je lopen per kilometer, wanneer drink je wat of neem je voeding, waar staat eventuele support, hoe voelt het om over die finish te komen? Wees voorbereid zodat je een plan hebt om je op te focussen, weet wat je gaat tegenkomen en op en top gemotiveerd bent.

2. Negatief vervangen door positief

Hoe goed je ook voorbereid bent en hoeveel je ervaring je ook hebt, iedere hardloper kent momenten van absoluut doemdenken. Waarom doe ik dit en hoezo stop ik nu niet meteen? Het hoort erbij, maar je kan er wel beter mee leren omgaan, door de negativiteit te vervangen door positiviteit. ‘Wat is het zwaar en het is nog zo ver’ gaat je minder helpen dan ‘het is zwaar, maar ik weet dat ik het kan’. Heb vertrouwen in jezelf en de training die je hebt gedaan en blijf jezelf positief toespreken.

3. Verzorging

Een vocht- en/of energietekort kunnen je wedstrijd extra zwaar maken en je zo in een negatieve ‘man met de hamer’ spiraal van belemmerende gedachten werpen. Dit is een element wat makkelijk te verhelpen is. Zorg onderweg voor voldoende aanvulling van energie en neem meteen vanaf de start regelmatig vocht en energie in, bijvoorbeeld in de vorm van gelletjes. Start ruim van tevoren met het uitproberen van het type en de hoeveelheid voeding gedurende trainingen, zodat je tijdens een wedstrijd niet voor verassingen komt te staan.

4. Afleiding

Wat ga je doen om eventuele belemmerende gedachten, vermoeidheid en pijn tijdens de wedstrijd buiten te sluiten? Paula Radcliffe telt bijvoorbeeld van 1 tot 100 en dan weer van 100 tot 1. Geen idee wat voor jou werkt? Iedere hardloper heeft weleens een training waarbij je het gevoel hebt een natte dweil te zijn en het liefst meteen wil omdraaien om in bed te duiken met een warme chocomel. Dat zijn de perfecte momenten om te testen wat jou afleiding en focus geeft. Misschien is muziek een uitkomst of is tellen voor jou ook de oplossing. Probeer dit voor een wedstrijd uit, zodat je meteen over kan gaan tot jouw afleidingsmanoeuvre als je merkt dat je het zwaar krijgt tijdens een wedstrijd.

Wedstrijd