Loop je sneller met lange benen?

Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 19 februari 2024
Loop je sneller met lange benen?
© Barbara Kerkhof

Hoe langer je benen, hoe groter de stappen die je kunt zetten. Het lijkt een eenvoudige formule voor hardloopsucces. Want hoe groter je passen, hoe meer afstand je overbrugt. Maar hoeveel voordeel hebben hardlopers met lange benen werkelijk?

Hardlopers met lange benen kunnen grotere passen maken dan hardlopers met korte benen. Daardoor hebben zij minder stappen nodig om dezelfde afstand te overbruggen. Kijk naar Usain Bolt. Tijdens zijn wereldrecord race in Berlijn had hij slechts 41 stappen nodig om de 100 meter te volbrengen, terwijl de nummer twee, Tyson Gay, daar 44 stappen voor nodig had. Dat lijkt een oneerlijke strijd. Toch is het niet zo simpel. Lange benen kunnen voordeel bieden, maar het is niet zo dat hardlopers met lange benen per definitie sneller zijn dan hardlopers met korte benen. Hoe snel je vooruitkomt tijdens het hardlopen wordt door meer factoren bepaalt dan alleen je beenlengte.

Groter en zwaarder

Belangrijker dan de lengte van je benen zijn de verhoudingen van je lichaam. Heb je lange benen in verhouding tot je bovenlichaam, dan lijk je als hardloper in het voordeel te zijn. Maar heb je lange benen, dan is de kans groot dat je lichaam in zijn totaliteit groter en zwaarder is dan dat van een kleinere hardloper. Iedere stap die je zet, kost je lichaam daardoor meer energie. Bovendien is de luchtweerstand van lange hardlopers groter dan dat van een kleine hardloper. Dat kan in je nadeel werken.

De massa van je benen

Daarnaast is de omtrek van je benen van belang, want hoe lager het gewicht van je benen, hoe minder energie het kost om een stap te zetten. En hoe langer de afstand, hoe zwaarder dit gaat tellen. Met lange, slanke benen en een lage massa – de benen waar veel Oost-Afrikaanse hardlopers mee gezegend zijn – heb je een streepje voor als langeafstandsloper.

Pasfrequentie

Een andere belangrijke factor voor je prestatievermogen is je pasfrequentie (het aantal stappen dat je per minuut zet). En daar speelt beenlengte een rol bij. Hardlopers met lange benen hebben gemiddeld een tragere pasfrequentie en een hogere grondcontacttijd dan hardlopers met kortere benen. Dat heeft een nadelig effect op je snelheid.

De juiste balans

Uiteindelijk gaat het vooral om de verhoudingen van je lichaam. Onderzoek toont aan dat hardlopers met lange benen in verhouding tot het bovenlichaam inderdaad beter scoren qua loopefficiëntie en betere resultaten boeken. Bij sprinters lijkt de lengte van de benen daarentegen minder van belang en wordt het verschil gemaakt door de omvang van de been- en bilspieren.

Maak je geen zorgen als je niet gezegend bent met een stel lange benen. Hoewel je jouw beenlengte niet kunt veranderen, zijn er genoeg andere manier waarmee je vooruitgang kunt boeken als hardloper: het verbeteren van je conditie en loopefficiëntie bijvoorbeeld!

Sneller worden Lichaam Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.