Kan kou het herstel na een training bevorderen?

In samenwerking met Ice Power
Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 18 juni 2020
Kan kou het herstel na een training bevorderen?
Na het hardlopen moet je lichaam herstellen van de inspanning. Dat doe je niet alleen door onder de douche te springen en onderuit op de bank te zakken. Hetgeen wat je verbruikt heb tijdens de training moet ook weer worden bijgevuld. Dat doe je door goed te eten en drinken na je training. Maar wist je dat het herstel na een training mogelijk kan worden bevorderen door je spieren te koelen. Dat kan op verschillende manieren; met een verkoelende gel, koudwaterbad of cryotherapie.

Hoe zit het?

Door de kou vernauwen de bloedvaten en vermindert de metabole activiteit (betrokken bij de opbouw, afbraak en instandhouding van weefsels in het lichaam), waardoor een ontsteking, zwelling of weefselafbraak wordt afgeremd. Zodra het lichaam weer opwarmt, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd wat ervoor zorgt dat afvalstoffen worden afgevoerd en spieren sneller herstellen.

Verkoelende gel

De makkelijkste manier om van het verkoelende effect te profiteren, is het smeren van een verkoelende gel zoals Ice Power. De lichaamstemperatuur van het gebied dat je insmeert met de verkoelende gel verlaagt binnen enkele minuten met zo’n 5 graden en houdt tot 3 uur aan. Het verkoelende effect kan de pijn van blessures zoals krampen, zwellingen, verrekkingen of verstuikingen verlichten en het herstel bevorderen. Ook bij spier- en gewrichtspijn kan een verkoelende gel bijdragen aan het verzachten van de pijn.

Koudwaterbad

Sommige sporters zweren bij een koudwaterbad na een training, omdat het spierpijn zou verminderen. In vergelijking met passief herstel - waarbij je direct na inspanning stil gaat zitten – lijkt een koudwaterbad wel een positieve invloed te hebben. Maar wanneer je na inspanning in beweging blijft (actief herstel), is het effect van een koudwaterbad verwaarloosbaar. Na een krachttraining kun je een koudwaterbad in ieder geval beter overslaan. Onderzoek toont aan dat het koude water de toename van spiergroei onderdrukt. Bij hardlopen lijkt dit overigens geen rol te spelen.

Wat de ideale watertemperatuur en tijd is om je spieren te koelen, is niet bekend. Te lang in een ijskoud bad zitten is geen goed idee, dus houd het bij maximaal 10 tot 15 minuten. De meeste atleten gebruiken een koudwaterbad van rond de 12 tot 15 graden, maar met een watertemperatuur van 24 graden lijk je ook al van de voordelen te profiteren.

Whole Body Cryotherapie

Een nog extremere variant van kou-therapie is Whole Body Cryotherapie. Hierbij wordt het lichaam enkele minuten blootgesteld aan extreme, droge kou van −110°C tot −140°C in een zogenaamde cryo cabine. Dit zou het immuunsysteem verbeteren, celvernieuwing stimuleren en afvalstoffen helpen verwijderen. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is echter nog dun.

Het koelen van spieren kan bepaalde symptomen verminderen, maar wanneer je met een blessure kampt, is het verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen.

Bronnen: Alles over sport, verywellfit

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ice Power

Herstel
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo Ice Power
In samenwerking met

Ice Power

Ice Power heeft een frisse, verkoelende en pijnstillende werking op spieren en gewrichten. Het vermindert de pijn en bevordert de circulatie van het bloed en zuurstofopname in de spieren. Gebruik Ice Power vooraf, tijdens en na het hardlopen.