Hoe motiveer je jezelf om te hardlopen?

Vrijdag, 1 januari 2021
Hoe motiveer je jezelf om te hardlopen?
© Barbara Kerkhof

Alle begin is moeilijk, dat geldt ook voor hardlopen. Als het je de eerste keer niet direct bevalt, betekent dit niet dat hardlopen niets voor jou is. Zo krijg je de smaak te pakken én blijf je gemotiveerd doortrainen!

De eerste paar keer zal hardlopen misschien niet vanzelf gaan. Je lichaam is nog niet gewend aan de beweging en je conditie moet opgebouwd worden. Dat kost tijd. Hoe vaker je loopt, hoe beter het zal gaan. Het is vooral belangrijk dat je niet opgeeft.

Begin rustig en wees realistisch

Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk 5 kilometer hardlopen, maar het stellen van onrealistische doelen werkt juist demotiverend. Stel jezelf kleine, realistische doelen. Vijf minuten achter elkaar hardlopen is misschien al uitdagend genoeg.

Laat de snelheid los

Hoe rustiger je loopt, hoe makkelijker je het hardlopen waarschijnlijk volhoudt. En hoe makkelijker je het volhoudt, hoe leuker het wordt. Bouw dus eerst je duurvermogen uit en bewaar het verbeteren van je snelheid voor later.

Vertrouw in het proces

Het opbouwen van je conditie kost tijd, gun jezelf die tijd ook. Zolang je met regelmaat loopt, zal het iedere week wat makkelijker gaan. Houd je voortgang bij en zie hoe je week na week vooruitgang boekt. Het motiveert om te zien hoe ver je al bent gekomen.

Vier je succes

Heb je een van je doelen behaald? Dat mag gevierd worden! Geef jezelf bijvoorbeeld een fijn hardloopshirt kado of bereid een heerlijke herstelmaaltijd om jouw succes te vieren. Daardoor houd je de goede moed erin en stimuleer je jezelf om deze trend voort te zetten!

Onthoud waarom je bent begonnen

Heb je een motivatiedip? Bedenk je nog een keer waarom je bent begonnen met hardlopen. Om je conditie te verbeteren? Fitter te worden? Gewicht te verliezen? Houd dit doel in je achterhoofd, dat motiveert om de stappen er naartoe te zetten.

Beginnen met hardlopen

Zet samen die eerste stap

Wil jij beginnen met hardlopen? Maar weet je niet hoe? De cursus Start to Run maakt van jou in zeven weken een hardloper!

Bekijk het aanbod
Start to Run beginnersplein