Hoe maak je een gewoonte van hardlopen?

Dinsdag, 2 februari 2021
Hoe maak je een gewoonte van hardlopen?

Hardlopen is een goede manier om fit te blijven. Zeker wanneer je wekelijks een rondje loopt, zal je al snel merken dat je conditie vooruit gaat. Maar hoe zorg je ervoor dat hardlopen onderdeel wordt van jouw wekelijkse routine? Deze tips helpen om van hardlopen jouw volgende goede gewoonte te maken!

Door van hardlopen een gewoonte te maken kost het minder moeite om jezelf te motiveren je loopschoenen aan te trekken. De vraag is niet óf je gaat, maar wanneer je gaat. Voor het zover is, zal je eerst even door moeten zetten. Gemiddeld duurt het namelijk 3 tot 4 weken om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Routinewerk

Daarbij is het belangrijk om consequent te zijn: structuur en regelmaat helpen bij het ontwikkelen van een gewoonte. Kies een vaste dag in de week dat je gaat trainen en denk na over het moment dat voor jou het beste werkt. Loop bijvoorbeeld een rondje voordat je begint met werken of juist om je werkdag af te sluiten. Of breng je kinderen voortaan hardlopend naar school. Door een specifiek moment uit te kiezen en hardlopen aan een andere activiteit te verbinden die je al uitvoert, zal hardlopen sneller onderdeel van je wekelijkse routine worden.

Plan het in

In het begin kan het handig zijn om hardlopen een agendapunt te maken. Laat het niet van het toeval afhangen wanneer je loopt, maar plan je trainingen van tevoren in. Maak een gaatje vrij op het moment van de dag dat jouw voorkeur heeft. Schrijf het ergens op, zo wordt de kans kleiner dat je het ‘vergeet’ of er een andere afspraak tussenkomt.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

Beginnersplein