Hidde Weersma over waarom je Hyrox ook wil uitproberen

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 14 december 2022
Hidde Weersma over waarom je Hyrox ook wil uitproberen

In binnen- en buitenland wordt Hyrox steeds populairder. De combinatie van uithoudingsvermogen en kracht maakt de sport ook heel geschikt voor hardlopers. Hidde Weersma (24) is wereldkampioen in zijn leeftijdsklasse en ambassadeur van de relatief nieuwe sport.

Tot anderhalf jaar wist ook Weersma nog niet van het bestaan van Hyrox af. Maar als fanatiek triatleet, die ook regelmatig in de sportschool te vinden is, was het niet geheel toevallig dat hij ten prooi viel aan het Instagram-algoritme. “Ik zat wat door Instagram te scrollen en zag een advertentie over dé fitnessrace van het moment. Ik was direct enthousiast en stelde voor aan een paar vrienden om ons hierop voor te bereiden,” vertelt Weersma, die uiteindelijk met vier vrienden toewerkte naar een Hyrox competitie in Amsterdam.

Tot zijn eigen verbazing won Weersma in zijn leeftijdscategorie (16-24 jaar) en dat leverde hem bovendien een startbewijs op voor het Wereldkampioenschap in Las Vegas enkele maanden later. “Alles is daardoor in een stroomversnelling geraakt,” vertelt Weersma, die december vorig jaar afstudeerde en vanaf dat moment alles op alles kon zetten in voorbereiding op het WK in mei. En dat betaalde zich uit, want Weersma werd in Las Vegas Wereldkampioen U24. Vorige maand deed hij daar nog een schepje bovenop door het Wereldrecord (16-24 jaar) met meer dan 2 minuten aan te scherpen tot 59 minuten en 56 seconden.

Ideale combinatie

Voor Weersma is Hyrox de ideale combinatie van conditie en kracht. “Als triatleet werd mij afgeraden om teveel krachttraining te doen, omdat ik dan te zwaar zou worden. In de sportschool was het advies juist om niet teveel cardio te doen, omdat dat nadelig is voor de spieropbouw. Teveel van het één zou het ander belemmeren. Nu heb ik een sport gevonden waar beide mooi samen komen.”

De afstanden en oefeningen bij Hyrox zijn wereldwijd bij iedere competitie hetzelfde: “Je begint met 1 kilometer hardlopen, gevolgd door een oefening. De oefeningen variëren van het duwen van een slee met gewicht erop tot burpees en lunges over een afstand van 100 meter. Na iedere oefening loop je opnieuw 1 kilometer en volgt de volgende oefening. Dit herhaal je acht keer, waardoor je uiteindelijk 8 kilometer loopt en 8 oefeningen uitvoert,” legt Weersma uit. “Omdat de afstand is opgedeeld in etappes van 1 kilometer per keer is het goed te overzien. Hierdoor kunnen niet alleen sporters met een groot uithoudingsvermogen deelnemen, maar is Hyrox ook geschikt voor explosievere krachtsporters. Dat zorgt voor veel diversiteit in de deelnemers en verschillende manieren waarop sporters een race indelen. Dat maakt het leuk.”

Populariteit neemt toe

Hyrox wordt steeds populairder, zowel in Nederland als daarbuiten. “Het aantal races in Europa en Amerika gaat flink omhoog en ook het aantal deelnemers stijgt,” weet Weersma, die zich als ambassadeur van Hyrox inzet om de sport op de kaart te zetten. “Ben je een hardloper met interesse in krachttraining? Dan raad ik zeker aan om Hyrox eens te proberen!”

Krachttraining Motivatie Evenementen
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.